Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Deras val avgör Europas framtid

Den politiska och religiösa eliten samlades på lördagen i Sofiakatedralen i Kiev för att be om ett lugnt och fredligt val.

Där stod den tillförordnade presidenten Oleksandr Turtjynov och såg bekymrad ut, där stod premiärminister Arsenij Jatsenjuk med knäppta händer, där var ministrar och religiösa ledare med den vitskäggige patriarken Filaret i spetsen.

– Gode Gud, tillintetgör våra fienders onda avsikter, sa han. Låt fienden försvinna som rök i luften. Hindra deras onda avsikter att förstöra vårt land.

Med rätta lät det ödesmättat. Om något val kommer att bestämma Europas framtid så är det presidentvalet i Ukraina. Ett val under kaos eller med en segrare som kan ifrågasättas kommer påskynda landets sönderfall och ge aggressorn Ryssland nytt bränsle i bombardemanget av propaganda.

– Om det är Din vilja att ukrainare ska dö på slagfältet för sin frihet, förlåt dem deras synder, sa Filaret som leder den ukrainska ortodoxa kyrkan.

"Låt oss arbeta för fred"

Allvaret framgick inte bara av orden utan hur han framförde dem. Han läste omsorgsfullt från ett papper, ty varje stavelse var av historisk betydelse.

De religiösa ledarna stod på två led mitt emot varandra i katedralen som är från 1000-talet: ukrainska ortodoxa, ryska, grekisk ortodoxa, en katolsk ledare, frikyrkliga, muslimer. En judisk representant sades vara närvarande.

De var här för att demonstrera enighet. Över dem välvde sig kyrkans höga, guldfärgade kupol och jungfru Maria bredde ut sina armar i taket. Så länge hon finns i Sofiakatedralen överlever Ukraina, säger ett gammalt talesätt.

Oleksandr Turtjynov stod med armarna längs sidorna framför de religiösa ledarna. Han är en ganska kortväxt och satt karl, flintskallig och med ett ljust skägg. Hans kraftiga ögonbryn ger honom ett oupphörligt bekymrat utseende.

Han må se sårbar ut men är en gammal räv i toppolitiken. Han har även varit chef för säkerhetspolisen.

Om allt går väl i söndagens val är han snart utan arbete, för Turtjynov kandiderar inte.

– Låt oss arbeta för fred med andra stater och samhällen, mässade patriarken.

"Vi ber dig skydda oss"

Snett bakom Turtjynov stod premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Till skillnad från den tillförordnade presidenten är han lång och smal, ändå påminner de om varandra: flint, skägg, de allvarliga ögonen.

Jatsenjuk hade händerna knäppta över magen men kunde ibland inte hålla dem stilla. Han vred dem och det var en rörelse som var lika entydig som patriarkens ord.

Vilken börda som legat på den tämligen unge premiärministern: han fyllde 40 för två dagar sedan. Det mäktiga grannlandet Ryssland har invaderat och annekterat en viktig del av Ukraina, Ryssland mobiliserade längs gränsen, proryska separatister för ett lågintensivt krig, landet är på gränsen till konkurs...

Och på söndagen ska Ukraina genomföra ett presidentval som världen förväntar sig ska gå lugnt och hederligt till.

– Vi ber Dig, Gud, att låta alla som älskar Ukraina göra sitt val i morgon. Vi ber Dig att skydda oss, sa patriark Filaret.

Sedan sjöng en kvinnlig kör och deras ljusa röster fyllde rummet, och Turtjynov och Jatsenjuk gick fram och kysste de religiösa ledarna på kinderna.

Sedan var det tyst i Sofiakatedralen. Det var tyst och stilla i hela det varma, soldränkta Kiev i väntan på söndagen.

Följ ämnen i artikeln