Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Honorärkonsuln står som ägare till ’Putins frontbolag’

Sveriges honorärkonsul i Geneve har blivit en centralfigur i vår tids största drama.

Hans roll är inte särskilt ärofylld och var nog svår att undvika. Torbjörn Törnqvist, honorärkonsuln, agerar målvakt åt sin kompanjon Gennadij Timtjenko.

Målvakt är en term man oftast förknippar med fyllon som ställer upp med namn och adress för att någon skojare ska slippa förklara sina affärer. Nu är ju Törnqvist och Timtjenko inga kriminella, de är personligen inte anklagade för brottslighet, men likväl är honorärkonsulns roll till förvillelse lik målvaktens.
 

Timtjenko fördes i torsdags upp på USA:s sanktionslista. Han är en av de personer runt Putin som får sina tillgångar frysta. Det är i lag nu förbjudet för amerikaner eller personer som verkar i USA att göra affärer med Gennadij Timtjenko, född 1952 i Leninakan, Armenien, hemmavarande i Geneve, Schweiz.

Där har han tillsammans med Torbjörn Törnqvist byggt upp Gunvor Group – ja, det är ett svenskt kvinnonamn – som är en av världens största oljehandlare. Fem år efter företagets tillkomst skötte det en tredjedel av den ryska oljeexporten.

Det har länge påståtts att Gunvor har nära förbindelser med Putin. Financial Times har granskat företaget, liksom Economist.
 

För en dryg vecka sedan kunde Aftonbladet berätta att den ideella organisationen Centrum mot korruption i Kiev begär att EU ska frysa Gunvors tillgångar. Organisationen anser att det finns stor risk att företagsgruppen Gunvor kan användas som ett verktyg för pengatvätt för Putin och hans nära medarbetare.

Tyngden i det amerikanska utpekandet av Gunvor är större än vad som hittills framkommit i media:

"Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillträde till Gunvors tillgångar", skriver amerikanska finansdepartementet.

Törnqvist och Timtjenko anade vad som skulle komma. Därför sålde Timtjenko sin andel i Gunvor till Törnqvist. Affären genomfördes i onsdags, den 19 mars. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
 

På torsdagen kom det amerikanska sanktionsbeslutet.

Torbjörn Törnqvist äger nu ensam 87 procent av Gunvor Group. Resterande 13 procent av aktierna tillhör högre chefer i bolaget, enligt pressmeddelandet. "Det finns inga utomstående aktieägare."

Gunvors pressinformatör Seth Pietras skriver till mig att amerikanska finansdepartementets uppgifter är "grovt felaktiga".

Hur som haver står Sveriges honorärkonsul som ägare till ett storföretag vilket USA utpekar som ett frontbolag åt Vladimir Putin. En pikant situation. Man kan undra vad utrikesminister Carl Bildt tycker. Torbjörn Törnqvist är ju en del av Sveriges utrikesrepresentation.

"Honorärkonsuln" är förresten titeln på en berömd roman av Graham Greene. Den handlar om en man som blir indragen i en händelsekedja där han strax förlorar kontrollen.

Den slutar inte lyckligt.

Följ ämnen i artikeln