Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Plötsligt blev Björlings segerskratt helt tyst

Svenskt gift är hälsosammare än andras gift liksom svenska vapen är mer ­moraliska än andras. När ­utlänningen Tonio Borg hindrar våra tobaksbaroner att expandera och introducera nya gifter på den europeiska marknaden utmanar han den rättfärdige nordmannen som höjer grepen och ropar:

Snus eller döden!

Nationalsporten ”vi är upprörda och kränkta som skattebetalare, tv-­tittare, helgalkoholister, ­någorlunda ­blonda personer härstammande från den rejäla svenska myllan eller åtminstone från en ­rekordartat tråkig småstad” – översköljs av ­näring, som om nationens alla kossor träckat på samma åker.

Handelsminister Ewa Björling passar på att samla billiga­ politiska poäng genom att utlova fullskaligt krig mot EU om vi inte tillåts exportera vår alldeles egna beroendeframkallande tobak.

Valkyrian Björling flätar sitt blonda hår och gör sig redo att anföra en armé på vilken tobakssaften rinner i mungiporna. Swedish Match hejar på.

När hjältarna segrat i Bryssel bjuder valkyrian på mjöd, fläsk och snus. ­Kåta jungfrur fylkas kring de tappra götarna och svearna. De har en gång för alla visat utlänningarna vad en viking förmår. Valkyrian Björling skrattar hysteriskt, ­segerrusigt! och svingar över sin blonda kalufs nya avtal som gör marknaden fri, fri!

Men i fjärran hörs muller från en gallisk tankbil med surt vin. I förarhytten sitter Asterix och Obelix. De tänker sälja rödtjut hinkvis på parkeringsplatser längs E4:an. Och varenda närbutik, kiosk och bensinmack ska tvingas sälja skitviner och skitsprit, för om Sverige får sälja sin smörja kräver Europa samma rättigheter.

Och nu vill EU-kommissionen att Sverige i likhet med Holland ska öppna ­kaféer där man tillhandahåller hasch, för om holländarna säger ja till gräs måste svenskarna i rättvisans och den fria marknadens namn göra samma sak.

Valkyrian Björlings hysteriska segerskratt tystnar.

Hon tänker, det tar sin tid. De tappra vikingarna står leende och en smula undrande i ring runt henne. Tänderna är brunfläckiga av sås från Ettan och General. Det fullskaliga kriget är vunnet. Men vem vann?

Vikingarna väntar på ett ord, ett tecken! Och ingen vet vad som är värst. Att hon säger:

– Tänkte inte på det.

Eller att hon ­säger:

– Vad bra.

Följ ämnen i artikeln