Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Historiska museet - en skandal utan like

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillbringade en eftermiddag på Historiska museet häromdagen och en sorgligare och mer irriterande upplevelse har jag inte haft på länge.

För i min enfald så trodde jag att detta museum förvaltade, förklarade och visade upp Sveriges historia. Att det var dit man kunde gå för att lära sig om människorna som levt i detta land och se på de ting som använts för att forma vår nutid. Det var tydligen helt fel.

Allt som fanns var några konstiga prästkläder och trådrullar.

Forntidsutställningen är borta sedan två år tillbaka. En sådär tjugotusen år har raderats bort utan förklaring eller alternativ. Detta trots att en av världens främsta bronsålderssamlingar ligger i källaren, skatter som tillhör dig och mig. Vårt kulturarv.

Visades dom upp? Nej.

Det äldsta var en utställning om vikingar. Montrarna var visserligen snygga men föremålen visades utan sammanhang eller förklaring. Resten av utställningarna handlade om kristen historia.

Chefen för Historiska museét, Kristian Berg, sa i Vetenskapsmagasinet häromkvällen att han vill föra en debatt i det offentliga rummet och att pilspetsar egentligen inte säger någonting. Därför har han installationer om samtiden.

Problemet är bara att han missat att forntiden är tätt sammanbunden med nutiden, få saker har förändrats.

Det hade varit spännande att se en sådan utställning - men nej.

Fast hur skulle han kunna veta det? Kristian Berg har sparkat de arkeologer som var anställda, alltså gjort sig av med kunskapen.

Det anses inte viktigt att visa något från forntiden eftersom man inte vet exakt hur folk levde då. Fast det är fel. Arkeologerna vet massor.

Det hade inte krävts särskilt mycket kreativitet för att visa hur människor bodde, levde, luktade och klädde sig.

Men inte. Trådrullar, prästkläder och snobbiga installationer är allt som finns. Detta trots att historieintresset är gigantiskt och folk törstar efter kunskap. Men vill du ha fakta så gå inte till Historiska, det finns inte där. En skandal är det, utan dess like.

Nej, låt Kristian Berg jobba med modern konst på något galleri, det verkar som om det är det han längtar efter. Och snälla Pagrotsky, ge oss ett historiskt museum värt namnet. Yta och snobbighet är ute, genuina kunskaper serverade på ett underhållande sätt är inne.

Vi vill alla veta var- ifrån vi kommer.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln