Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Star Wars ger oss myterna vi behöver

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Schlagerhysterin i all ära, veckans stora händelse är den nya Star Wars- filmen – ”Mörkrets hämnd”. Cirkeln är sluten och gissa om de första filmerna kommer att nylanseras, George Lucas vet hur en plastdocka ska säljas. Men han kan också stöpa om urgammal mytologi i modern tappning.

Anakin försöker vara en god och renhjärtad Jedi­riddare men eftersom han möts med misstänksamhet och är för otålig så blir han lättmanipulerad.

På klassiskt hjältemanér blir han utsatt för prövningar, men Anakin faller och blir ond. Han stiger ned i mörkret, dör symboliskt och återuppstår som den onde Darth Vader.

Ironiskt nog är skälet till att han blir ond att han vill rädda sin älskade Pahdmes liv. Genom att han försöker för­hindra sitt öde så fullföljer han det, à la Orfeus. Det är så vackert.

George Lucas hämtade mycket inspiration från böcker av Joseph Cambell, en av världens främsta mytforskare. Smart.

Myter är symboliska instruktioner om hur livet fungerar. Men inget är enkelt eller svartvitt.

Rovdjuret som finns inom varje människa måste besegras. Hjälten eller hjältinnan prövas, frestas, får kämpa och gärna symboliskt dö och åter­födas innan framgång uppnås. Den som kan sina myter vet att inget är gratis och allt har sitt pris, både för den enskilda människan och för samhället i stort.

Dagens mytbildare kommer inte ens i närheten med sina sedelärande berättelser. Linda sprutar in lårfett i läpparna och tv filmar. Paris Hilton dräller runt och gör ingenting.

Vad lär de oss? Vilket är deras budskap?

Alltför många visar upp en skinande fasad i medierna men bakom finns många trasiga människor. Andra är skiträdda för att deras rustning ska krackelera så att de visar sig vara vanliga, dödliga människor.

Det är inte undra på att folk mår dåligt när alla verkar så perfekta och talar sanning om hur saker egentligen är. Snacka om att få o­realistiska förväntningar på livet.

Därför är myterna så o­ändligt viktiga, krassa verktyg som berättar om människans natur och hur man hanterar världen.

Den sista Star Wars-filmen är i samma genre. Alla har nytta av att veta hur man misslyckas och hur folk blir onda. Det får man veta i ”Mörkrets hämnd”.

Äntligen.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln