Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Männen är bäst - bara så ni vet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu är det bevisat, män är smartare än kvinnor. Det påstår i alla fall de två brittiska forskarna Paul Irwing och professor Richard Lynn. De har testat 20000 studenter och anser sig nu kunna bevisa det manliga könets intellektuella överlägsenhet. (Och om ni hör några skrik i bakgrunden är det förmodligen en karl som hoppar jämfota av glädje och vrålar: Vad var det jag sa!)

Enligt forskarna är männen fem poäng smartare. Det fanns dubbelt så många män som kvinnor som nådde upp till 125 IQ-poäng och det går drygt fem manliga genier på varje kvinnligt. Det är game, set, over för kvinnlig intelligens. Männen är bäst, till vardag och fest.

Nu finns det kanske en eller några miljoner kvinnor som ställer sig något frågande till dessa forskningsrön eftersom deras empiriska studier visar på motsatsen. Och om män är så smarta, varför har flickor så bra betyg?

Men kom då ihåg att testet är utformat av vita me-delklassmän och självklart definierar de intelligens på det sätt som gynnar den egna gruppen. Det här är inget nytt. I USA på 60-talet fanns det forskare som hävdade att färgade var dummare än vita, forskning baserad på IQ-tester.

Det går ju faktiskt att få vilket svar som helst, beroende på hur frågan ställs. Och vad är egentligen intelligens?

Föreningen Mensa har ett test där man ska fullfölja en serie visuella figurer, om man lyckats tillräckligt bra får man bli medlem. Men betyder det att medlemmarna är intelligenta eller bra på att fullfölja serier med visuella figurer? En medlem med topp-IQ jobbar som dörrvakt, en annan ska bli förskollärare. Intet ont om dessa yrken men om de är så smarta, borde de inte rädda världen eller något?

Nej, intelligens handlar självklart om mer än logisk och språklig förmåga. Den brittiska pedagogen Howard Gardner talar om nio intelligenser som alla människor har mer eller mindre av: förmåga att hitta och klara sig i naturen, musikalisk, social, visuell och existentiell begåvning, kroppsmedvetande, samt logisk och språklig förmåga.

Gardner hävdar att det handlar inte om hur intelligent du är, utan om hur du är intelligent. Sympatiskt, de flesta är ju bra på något. Men att ödsla bort sin tid på fåniga tester och dessutom tro att en människa kan definieras på vilket IQ hon eller han har, det är enbart korkat.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln