Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Vad gör vi när den som står för frihet även övervakar oss?

USA är vår tids Preussen.

Vi förknippar vanligen det historiska Preussen med beklämmande undersåtementalitet och dyrkan av militären. Kejsar Vilhelm odlade knävelborrar, bar pickelhuva och hade en hästsadel som skrivbordsstol.

I Preussen, Tysklands mäktigaste delstat, kunde man inte ifrågasätta mili­tären. Krigsmakten var centrum för samhällslivet. Skomakaren Wilhelm Voigt satte 1906 på sig uniform och gick till rådhuset i Köpenick och begärde ut stadskassan, vilken han fick. Omvärldens skratt förklingade inte förrän soldaterna marscherade ut i världskriget åtta år ­senare.

Men Preussen var också en progressiv stat med ­liberala och socialistiska politiker och lysande ­kultur och ­vetenskap.

Preussen gjorde motstånd mot nazisterna.

Hitler hatade och krossade Preussen.

USA står för nästan 40 procent av världens samlade ­militärutgifter. Ingen amerikansk politiker ifrågasätter militärens ställning, det vore karriärmässigt självmord. Det räcker inte med tyst samtycke. Varje politiker förväntas hylla militären, tacka, ­uttrycka sin beundran, tacka igen.

USA begår rutinmässigt mord på människor i Mellanöstern och Asien som misstänks vara fiender.

Med miljoner anställda är det militärindustriella komplexet USA:s största arbetsgivare.

Men USA har också progressiva politiker och lysande kultur och vetenskap. Amerikanska vetenskapsmän prenumererar på ­Nobelpriset som en gång de preussiska.

I likhet med Preussen är USA en fristad för förföljda. USA står för frihet och framtid.

I likhet med Preussen på 1800-talet befinner sig USA i en industriell och teknisk ­revolution. Det är den som gör övervakningen av hela världen möjlig. Storebror är en amerikan.

Två sanningar kan existera sida vid sida. Vad gör man när den som säger sig står för frihet och rätt läser ­våra brev, kartlägger våra telefonsamtal, undersöker våra läsvanor – scannar av våra tankar och drifter?

Den amerikanska makten är så stor att ingen tror att den går att bryta. Därför reagerar vi med passivitet på övergreppen. Det vore lättare om Ryssland eller Kina hade övervakat oss.

Vi hoppades så mycket på Barack Obama. Ingen såg att även han bar pickelhuva och odlade knävelborrar.

Följ ämnen i artikeln