Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Därför måste partierna komma överens

Det finns inget alternativ.

Socialdemokraterna och Moderaterna måste komma överens om hur flyktingkatastrofen ska hanteras.

Precis som de alltid gör vid stora kriser.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har nu träffats vid två tillfällen för att diskutera vad man kan göra för att minska flyktingtrycket på Sverige. Och för att lindra de påfrestningar som samhället utsätts för till följde av nära 10 000 personer i veckan söker asyl hos oss.

En tredje sittning är planerad till på torsdag men hittills är förhandlarna mycket tystlåtna. Det enda de säger är att samtalen förs i konstruktiv anda.

Måste sluta upp

Men det finns inget alternativ till en uppgörelse. Åtminstone de två stora partierna, Stefan Löfvens socialdemokrater och Anna Kinberg Batras moderater, måste sluta upp bakom en uppgörelse som båda står för under lång tid.

Det är så det har varit historiskt när vårt land varit hotat. Under finanskrisen, som startade 2008, hade den dåvarande regeringen egen majoritet och behövde inte sträcka ut handen till andra.

Men den dåvarande skuggfinansministern Thomas Östros (S) gjorde ungefär samma analys som Anders Borg (M). Kraven på bankerna skulle förtydligas. Bankerna skulle bidra mer till samhället. Internationellt samarbete var nödvändigt.

S hjälpte borgerliga regeringen

Ungefär likadant var det 2001. Då var det terrorismen, inte ekonomin, som djupfrös världen efter attackerna mot World trade center i New York och Pentagon i Washington. Som en man stod det politiska etablissemanget upp för kampen mot terrorismen och rader av nya repressiva lagar passerade genom riksdagen.

Men det mest belysande exempel är den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Då slog Socialdemokraterna med Ingvar Carlsson i spetsen nästan knut på sig själv för att hjälpa den dåvarande borgerliga regeringen och statsminister Carl Bildt (M) att rädda den fasta kronkursen. Det lyckades inte.

Valrörelsen 1994 utvecklade sig till något mycket ovanligt. I stället för att lova dyra reformer överträffade partierna varandra i löften om stora besparingar för att få ordning på den skenande statsskulden.

Förmågan att leda viktig

Nåväl, varför är det så viktigt för åtminstone de stora partierna att bli överens i stora, för landet superviktiga frågor.

Det partiegoistiska svaret är givet. Det är för att visa att de kan leda landet även då det står inför stora ansträngningar, som nu under det här årtusendets hittills värsta flyktingkris. Socialdemokraterna och Moderaterna gör båda anspråk på att vara regeringsbärare. Då går det inte ens i opposition att abdikera från ansvaret.

Det skulle deras väljare aldrig acceptera. Regeringsduglighet, förmågan att leda landet är en viktig parameter när väljarna gör sitt partival.

Men även det samhälleliga svaret är ganska självklart. Vi lever i ett system där partierna förväntas ta ansvar. Utan partierna, och deras ledamöter i olika församlingar, skulle inte Sverige fungera. I svåra stunder prövas systemet och har hittills befunnit sig hålla.

Därför måste åtminstone de två stora partierna bli överens om hanteringen av flyktingkatastrofen. Och det gör inget om det krävs ytterligare en vecka eller två veckors diskussioner.