Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Det rör sig ute i världen och det blir bättre – utom i Gävle

Jag lever i ett land där man ständigt blir uppfostrad. Det är skönt.

Häromkvällen såg jag kulturnyheterna i tv. Första nyheten handlade om Moderaterna i Gävle som inte vill att kommunen ska finansiera en fristad för en förföljd konstnär. Det blir för dyrt.

En moderat vid namn Niclas Bornegrim pratade i 31 sekunder.

Sedan fick för säkerhets skull både kulturministern och ordföranden i Svenska Penklubben förklara att han hade fel. De talade i 57 sekunder.

Bra. Jag var en kort stund osäker på kompassriktningen men kunde nu segla vidare till nästa inslag.

Fotografiska i Stockholm visar en utställning som heter Purity, renhet. Den porträtterar amerikanska flickor och deras fäder. Flickorna har lovat sina föräldrar – och Gud – att avstå från sex före äktenskapet.

Ett sådant löfte innebär att flickorna förvägras sin sexualitet. Det uppger Kulturnyheterna. Dessutom sägs inget om exempelvis homosexualitet. Eller att någon kanske inte alls vill gifta sig.

Kort sagt är de här kyskhetslöftena ett uttryck för en patriarkal struktur. Det säger Kulturnyheterna.

Kvällens sista inslag berättade att det i Storbritannien pågår en kampanj mot barnböcker som riktas speciellt till pojkar eller flickor. Det skapar könsroller. Flera författare stödjer kampanjen.

Jag reste mig ur soffan och kände att jag kunde sova gott. Det rör sig ute i världen. Det blir bättre utom i Gävle där det tycks bli sämre.

I går låg jag i sängen och läste Peter Englunds blogg. Akademiens ständige sekreterare har ju åthutat krämarföretaget Mercedes-Benz för dess missbruk av Karin Boyes dikt ”I rörelse” i bilreklam.

Dikten är fri eftersom Boye varit död i över 70 år. Men inte friare än att Englund hotade med domstol eftersom Mercedes-Benz ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Så nu vet jag att om man ska läsa Boye, då ska man göra det för att odla anden och inget annat. Den som missbrukar poesin bör strängt straffas. Följaktligen lovar Mercedes-Benz att inte bära sig illa åt igen. Även återförsäljarna är tillsagda att inte missbruka Boyes ord.

Jag stängde av läsplattan och puffade till dunkudden. Tryggt kunde jag somna, tryggt kan jag vila i vårt ordentliga land.

Följ ämnen i artikeln