Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Inga kuvert på posten, men Sverige är bättre

I december hade ­Postens företagscenter på Östermalms torg i Stockholm en stor handskriven lapp på dörren som sa: VI SÄLJER INTE JUL­­- FRIMÄRKEN.

Den lappen sa något om posten men inte längre ­något om Sverige. Men den sa något om Sverige för länge sedan, på den tiden vi var tvungna att gå till posten för alla sorters ärenden och postkontoren påminde om interiörer i reklamfilmer av Roy Andersson där färg­­­­­­­­­­­- skal­an har alla nyanser av grått.

Och köerna var oändliga, oändliga ...

När jag nu får avi om paket går jag till livsmedelsbutiken och hämtar ut det. Jag kan hämta paketet från tidig morgon till sen kväll och det är sällan kö.

När jag härom veckan passerade Posten på Östermalmstorg satt en ny lapp på dörren: VI SÄLJER INTE KUVERT.

Ett postkontor som inte säljer frimärken eller kuv­ert påminner mig om en ­bilsemester i Sovjetunionen sommaren 1987. Min fru och jag skulle äta lunch på en restaurang i Moskva men möttes av beskedet att den hade lunchstängt. Jag förklar­ade för mannen som stopp­ade oss att en lunchstängd lunchrestaurang är en självmotsägelse men det tyckte inte han och motade ut oss.

Dessa minnen kommer för mig när jag sitter på en restaurang i Oslo och försöker skära upp en potatis. Maten låg bakom glas i en värmedisk och potatisarna har fått en hård hinna. Under hinnan är potatisen lite mjuk, sedan blir den hård igen eftersom den bara fått koka en kvart eller så.

De kokta grönsakerna som låg i samma disk är underligt nog kalla. Men laxen är god.

Denna lunch kostar 169 norska kronor vilket väl blir uppåt 200 svenska. Kaffe och måltidsdryck ingår inte.

Den socialdemokratiske näringsministern Björn Rosengren kallade Norge­ för den sista Sovjetstaten. Det var orättvist. Möjligen är Norge­ i vissa avseenden gammeldags. Sådan mat jag har framför mig har ­knappast serverats i Stockholm sedan 1970-talet.

I dag finns ingen restauratör som skulle våga förolämpa sina gäster med svårforcer­ad potatis och ­oätliga grönsaker.

Jag reser mig, lämnar restaurangen och tänker att Sverige har blivit bättre. Det är lätt att glömma det när Försäkrings­kassan tycks befolkad av ­sadister och jordbruksministern heter Eskil Erlandsson.

Följ ämnen i artikeln