Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hoppas att någon är snäll mot Ulf Lundell

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Antingen är Ulf Lundell en tragisk medelålders man eller ett marknadsföringsgeni. Jag är inte säker på vilket.

Men genom att damma av fittstimsbråket, som alla hade glömt bort för länge sedan, och genom att hoppa på unga kvinnliga kolumnister, så har hans bok blivit veckans mest omskrivna. Och karln har knappt behövt ge en intervju. Grattis.

Journalistik bygger på konflikter och den äldre sårade hannen som attackerar unga arga kvinnor är oemotståndligt.

Ni kommer väl ihåg Björn Ranelid efter att Linda Skugge sågat hans bok och hävdat att han hade rakat armarna? Likt en sårad älghanne brölade han om upprättelse och det gav honom mer uppmärksamhet än hans författarskap någonsin genererat.

Linda Skugge borde få provision av alla som använder henne som språngbräda i karriären.

För att inte tala om när combatjournalistikens mästare, Jan Guillou, hävdade att Kattis Ahlström var en bimbo. Då tog det också hus i helvete.

Jajjemen, odjuret som hoppar på skönheten fun

gerar i alla lägen. Lundell har ju dessutom fått blandad kritik för sin bok och då fungerar hans anfall som avledning. Hoppas det är så, för alternativet, att han faktiskt är bitter över vad Belinda Olsson och de andra skrev för sex år sedan, är ju oerhört tragiskt.

För tänk om denne framgångsrike man faktiskt inte förmår glädja sig över allt han åstadkommit i livet utan istället sitter och grämer sig över inbillade och verkliga orättvisor. Tragiskt.

I så fall borde Ulf Lundell läsa höstens riktigt stora bok: "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn.

Denne cancerläkare, och medelålders författare, beskriver med stor klokhet vilken befrielse det är att ta sig ur bitterhet och gamla konflikter och istället leva ett fullödigt liv. Han förklarar också varför snällhet är den smartaste av livstrategier, för genom att värna om andra tar man också hand om sig själv.

"Konsten att vara snäll" är en riktigt bra bok som inte bara Lundell utan också alla andra borde läsa.

Budskapet är intelligent och bjuder på rejäla tankeställare. Den ligger dessutom betydligt mer i tiden än det lundellska gamla mansrollsgnället och frontalattackerna på kvinnor.

Det lönar sig att vara snäll, skriver Stefan Einhorn. Hoppas någon är det mot Ulf Lundell, för oavsett om han är pr-kåt eller bitter så har har fallit ned från sin nationalklenodstatus som dyrkad man. Och det måste göra väldigt ont.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln