Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu är det bevisat: Det finns parallella världar

Den 13 november år 2000 pågick fortfarande rösträkningen i Florida. Några få hundra röster avgjorde om George Bush eller Al Gore hade vunnit presidentvalet och skulle bli världens mäktigaste man.

Bush vann. Året därpå attackerade Usama bin Ladins självmordsterrorister USA. Bush startade två krig, ett mot Afghanistan och ett mot Irak. En tsunami förödde Sydostasien. Länderna i västvärlden införde gummilagar mot terrorism. Ändå inträffade två fruktansvärda terrordåd i London och Madrid. Göran Persson förlorade valet och Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Saddam Hussein avrättades. Benazir Bhutto mördades. Blair avgick. USA:s statsskuld ökade dramatiskt. Jordbävning i Pakistan. Bush vann nästa val och satt i sammanlagt åtta år. Han efterträddes av Barack Obama.

Kina seglade upp som den nya ekonomiska stormakten. Reinfeldt vann nästa val och Mona Sahlin avgick som socialdemokraternas ledare. Revolutioner utbröt i Mellanöstern. Amerikanerna dödade bin Ladin. USA dök ner i en djup ekonomisk depression. Göran Hägglund köpte nya skor. Bilindustrin genomled en strukturomvandling.

Så mycket kan ske på elva år.

Den 13 november år 2000 beslutade stadsfullmäktige i Stockholm att upplåta 25 kajplatser till husbåtar. Det var ett pilotprojekt för att skapa tillåtna platser åt fartyg som folk redan bodde i.

Därefter följde den besvärliga processen att skriva avtal med båtägarna, att besiktiga flytetygen och införa en obligatorisk bärgningsförsäkring.

Sedan uppstod frågan hur fartygen skulle förtöjas, stäv eller sida, nog så besvärligt. Och så ville de boende ha besittningsplats på kajplatsen men det ville inte de ansvariga för Stockholms hamnar.

Och så skulle det monteras brevlådor på kajen vid Söder Mälarstrand. Och så var man tvungen att dra fram ett avloppssystem.

Ett fel på kättingarna till de bojar som hamnen köpt in utlöste en lång tvist med leverantören.

Men nu är det klart!

Efter elva år finns plats för 25 lagliga husbåtar i Stockholm.

De exempel jag anfört bevisar att det existerar parallella världar, ett tema science fiction-författare länge fascinerats av. Det finns en värld där tiden löper normalt och en där tiden går ohyggligt långsamt, som i en mardröm.

Följ ämnen i artikeln