Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Varför ska vi sitta i säkerhetsrådet?

Sverige vill bli medlem i FN:s säkerhetsråd.

Kampanjen kostar åtskilliga miljoner och mängder med personer är inblandade.

Är det verkligen viktigt?

I veckan avslöjade Dagens Nyheter att regeringen bjudit 27 FN-ambassadörer från fattiga ö-nationer på en gratisresa till Sverige. Avsikten var att få deras stöd när en ny tillfällig medlem väljs in i FN:s säkerhetsråd i juni.

Pengarna till resan kom från biståndsbudgeten och slussades via Dag Hammarskjölds minnesfond för att utgiften inte skulle kunna spåras. Till en början hemligstämplades dessutom alla dokument som rörde resan.

Det är bara det senaste exemplet på att regeringen är beredd att göra nästan vad som helst för att vinna platsen i säkerhetsrådet under 2017 och 2018.

Sedan länge finns ett kansli på UD för säkerhetsrådskandidaturen. Där jobbar sex personer som samordnar UD:s övriga personal i arbetet. Säkerhetsrådet är topprioriterat för Sveriges ambassadörer i världen och ingen möda ska lämnas ospard för att nå målet.

Stefan Löfven har besökt vartenda möte i Afrikanska unionen för att försäkra sig om deras stöd. Biståndsministern gjorde nyligen en turné i Oceanien. Där finns många små länder, men de har en röst precis som stora.

Och i ett tidigt skede utsågs tre hedersambassadörer för kampanjen, de tidigare statsministrarna Göran Persson (S) och Carl Bildt (M) och förre statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori (S)

Uppsättningen är säkert duglig. Men rimmar tre män med feministisk politik? Skulle inte tro det.

Kampanjen, som officiellt kostar 3,5 miljoner men i själva verket går på mångdubbelt mer, döms ut av svenska FN-förbundet. Sen start, svag profilering och otydlig kommunikation, säger de.

Finland och Island har nyligen misslyckats med att ta sig in i säkerhetsrådet. Italien och Nederländerna anses ha goda chanser den här gången.

Men det är inte den avgörande svagheten. Det är frågan om varför vi ska sitta där, på vilket sätt vill Sverige göra skillnad?

UD:s svar på frågan är att en plats där stärker Sveriges röst i världen. Det är en plattform för att få genomslag för Sveriges breda utrikespolitik, där klimat, jämställdhet, konfliktförebyggande, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning är centrala frågor.

Allt och inget, alltså.

Fotnot: FN:s säkerhetsråd ansvarar för att upprätthålla fred och säkerhet. Där finns fem permanenta medlemmar, USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien, och tio tillfälliga som sitter där i två år enligt ett rullande schema.

Senast Sverige satt i rådet var för två decennier sedan.

Följ ämnen i artikeln