Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Regeringen har gjort sig beroende av ett mirakel

Regeringen kommer att få oerhört svårt att leva upp till sina löften om arbetslösheten - särskilt eftersom idéerna är både få och vaga.

Djärva mål är inte fel.

Mål omöjliga att uppnå är däremot just det.

Fel alltså.

Regeringen har satt sig i den rävsaxen.

Först var det ett socialdemokratiskt vallöfte.

Sedan blev det ett mål för S och MP-regeringen. Om fem år, 2020, ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Det är ett mål som ser ut att vara onåbart på den utmätta tiden. Sverige har i dag EU:s 16:e högsta arbetslöshet, 7,8 procent enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

I tolv EU-länder är arbetslösheten lägre än hos oss. Fem i topp är ­Tyskland, Österrike, Tjeckien, Storbritannien och Luxemburg. Där gick mellan 4,8 och 5,6 procent utan jobb i februari.
Att pressa ner arbetslösheten med mer än två procentenheter skulle kräva en formidabel ekonomisk uppgång. Men kruxet är att den inte enbart skulle beröra Sverige utan också resten av EU. Arbetslös­heten skulle falla även i Tyskland och andra högpresterande länder på den här punkten.

Ett annat sätt är att förtidspensionera bort delar av arbets­kraften så att de inte längre står till arbetsmarknadens förfogande. Så kan man dopa siffrorna. Men det är inte bara dyrt. Det är dessutom fusk.

Att höja sysselsättningsgraden bland kvinnor är inte heller en mirakelkur. I dag jobbar 77,2 procent av de svenska kvinnorna, det är EU-bäst. Knappt 40 procent jobbar deltid.

Det skulle däremot pressa ner arbetslösheten i Tyskland och Österrike. Där jobbar 71,1 respektive 69,6 procent av kvinnorna. De har alltså potential att ytter­ligare förbättra sina siffror genom att få ut fler kvinnor i arbetslivet, ett verktyg som alltså inte har samma effekt i Sverige.
Förutom fler hemmafruar än i Sverige har Tyskland och Österrike något annat gemensamt. Ett utbyggt, inarbetat lärlingssystem.

I Österrike börjar omkring 40 000 personer en lärlingsutbildning varje år. Den är tre- eller fyraårig och det finns omkring 200 linjer att välja mellan. Teori läses på skolan, praktiken utförs på företagen.

Enligt Eurostat var ungdomsarbets­lösheten i januari 9 procent i Österrike och 22,3 procent här. Lärlingsutbildning finns i Sverige också men i höstas började 7 300 elever ­gymnasieprogram där hälften av utbildningen äger rum på en ­arbetsplats.

Men inte heller en kraftig utbyggnad av lärlingsplatserna lär räcka för att Sverige ska stå på guldpallen i grenen ”låg arbetslöshet”. Det krävs mer. Men av vadå?

Idéerna är inte ­bara få, de är också påfallande vaga. Inte bara från regeringen utan över hela linjen.

Men det är rege­ringen som satt upp målet. Som inte kommer att uppnås utan ett ­under av Jungfru Mariaklass.

5 saker att hålla koll på i veckan

Grillas allra sist

C-ledaren Annie Lööf är sist ut i SVT:s intervjuserie med rikdagens partiledare. På onsdag är det hennes tur. Att partiledare älskar att tala om framtiden är ingen nyhet. Att det sällan hettar till då är inte heller någon hemlighet. Men bolaget har uppfyllt sitt public service-uppdrag.

Hur klarade han sig?

I dag avslutas Folkpartiets kommundagar, första stora samlingen efter höstens förlustval. I fokus för intresset, men kanske inte den publika debatten, är framtiden för partiledaren Jan Björklund. Kan FP möta väljarna med honom i ledningen 2018 eller inte? Den som lever får se.

Finbesök hos påven

Påve Franciskus får fin­besök i morgon. Klockan tio anländer drottning Silvia, prinsessorna Madeleine och Leonore och Chris O’Neill till San Damaso i Vatikanen. De vuxna kvinnorna deltar senare i seminarium om barntrafficking med representanter från Vatikanen och regeringen.

Hon vinner publiken

Första maj firas på fredag och i Stockholms slåss ­Magdalena Andersson (S) och Rossana Dinamarca (V) om vem som lockar flest. Det brukar vara V. Kampen om bästa huvudparollen står mellan ”Kunskap, frihet, framtid” (S) och ”Inte till salu” (V). Det lutar åt V i den matchen också.

En spännande dom

Högsta domstolen i USA ska på onsdag meddela hur de ser på frågan om delstater ska kunna förbjuda samkönade äktenskap. President Obama kom, påverkad av sina barn, ut som en förespråkare för samkönade äktenskap för två år sedan. Då fanns de i sex av 50 delstater.

Följ ämnen i artikeln