Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Gör vad du kan för undersköterskorna

Sveriges undersköterskor förtjänar både bättre lön och bättre rykte. De gör ett fantastiskt jobb som kräver både kropp och knopp, skriver Lena Mellin.

Undersköterskor i äldre­omsorgen är Sveriges mest för­talade yrkesgrupp. Och dessutom kriminellt underbetalda.

Antalet undersköterskor anställda i den kommunala äldreomsorgen är enligt arbetsgivarna Sveriges kommuner och landsting, SKL, 111 000. Det är Sveriges mest förtalade yrkesgrupp.

Om man ska tro den offentliga berättelsen om äldreomsorgen, spridd även genom denna publikation, är den usel. De gamla ligger och svälter ihjäl i sin egen avföring, alternativt stängs in i ett uselt förråd av den elaka personalen där gamlingen får sova på en tunn madrass.

Det är givetvis inte en sann bild. Det har säkerligen förekommit vid något enstaka tillfällen. Men eftersom jag står i närkontakt med äldreomsorgen genom min 89-åriga mamma kan jag intyga att det inte är sant.

Personalen, som till sin absoluta majoritet består av undersköterskor, gör ett fantastiskt jobb. De trugar i dem som inte vill äta mat, de svarar på samma fråga 110 gånger i rad utan att verka irriterade, de individualiserar vården så den ska passa varje enskild person.

Och framför allt fattar de massor av beslut, hela tiden. En del av dem är svåra, andra är mindre all­varliga. Det är ett yrke som verkligen kräver både kropp och knopp.

Dock är de kriminellt dåligt betalda. Enligt Statist­i­ska centralbyrån, SCB, får kommunalt anställda undersköterskor 26 300 kronor i månaden i genomsnitt. En kommunalanställd kontors­städare, som inte behöver satsa hela hjärn­an för att klara jobbet, har en genomsnittlig mån­ads­lön på 22 100 kronor.

Det är oförsvarligt att arbetsgivarna vill fortsätta betala så dåligt för kvalificerade jobb. Visst det finns andra yrken inom vården som också har dåliga löner. Men det rättfärdigar inte behandlingen av undersköterskorna.

Det finns förklaringar till att löne­läget ligger där det ligger. 93 procent av alla som jobbar som undersköterskor är kvinnor.

Kvinnodominerade yrken är alltid negativt särbehandlade jämfört med mansdominerade (kom inte dragande med att många dessutom är invandrare och att det också drar ner ­löneläget. Bara 18 procent av undersköterskorna är födda utomlands enligt SCB.)

Florence Nightingale dog, kroppsligen men uppenbart inte andligen, för 106 år sedan. Och just hon behövde ingen lön alls för att få mat för dagen och tak över huvudet. Hennes pappa var både förmögen och generös.

Sveriges undersköterskor, i och utanför äldreomsorgen, är värda både ett bättre renommé och en bättre lön. Gör vad du kan för deras skull.

5 saker att hålla koll på i veckan

Florence Nightingale, död 1906, 90 år gammal.

Prata flyktingar, ska det göras

I dag åker statsminister Stefan Löfven till Jordanien för att i morgon träffa landets premiärminister Hani Mulki. Jordanien är ett av de länder i världen som tagit emot flest flyktingar från Syrien. Sverige vill att de flyende ska få jobb och att barnen ska gå i skola.

Hon håller tummarna

Kungaparet kommer till Rio på tisdag för att ge sitt stöd till OS-idrottarna. För Silvia är det en regelbunden och kär återkomst. Under sin barndom bodde drottningen i sin mammas hemland Brasilien under tio år. Silvias stiftelsen World childhood foundation är också verksam där.

En avgörande kupp

På fredag är det 25 år sedan den så kallade Augusti­kuppen inleddes. Konserva­tiva kommunister avsatte Michail Gorbatjov, då de var missnöjda med hans försök att modernisera Sovjetunion­en. Kuppen avvärjdes men det blev början till Sovjets sönderfall och världshistoria.

Premiär för Lövin

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) håller sitt första sommartal på lördag i Avesta, orten där hon växte upp. Den kanske inte är mest känd för det utan för järnvägsknuten Krylbo där många väntat på tågbyten under årens lopp. Vad ska hon prata om? Klimat och utveckling är säkra tips.

Talträngsel

Ytterligare tre partiledare har bestämt sig för att hålla sommartal nästa helg. På söndagen slåss statsminister Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) om uppmärksamheten. De talar i Stockholm, Umeå ­respektive Göteborg. Vem får störst publik? Löfven.

Följ ämnen i artikeln