Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Coronan har gjort att framtiden försvunnit

Hur tacklar man att leva i ett vakuum?

De flesta av oss är vana vid att planera. Men just nu innehåller framtiden absolut ingenting.

Det värsta med coronapandemin är självfallet att människor dör eller blir väldigt sjuka. Liksom den djupa ekonomiska kris som följer i virusets spår.

Men på det personliga planet är det något annat. I alla för oss som ännu inte (vet om att vi) smittats eller haft turen att ha fått sjukdomen utan att lägga märke till den.

Det är intigheten. Tomheten. Nulliteten. Bristen på alla former av framtidsplaner.

De flesta av oss är vana vid att planera. En liten resa, en semesterperiod, ett besök hos släkten, en snabbis till vännerna.

Men just nu innehåller framtiden absolut ingenting. Man har ingen aning om någonting. Man trampar vatten.

Hur illa kommer det gå för företaget som man jobbar på eller driver? Noll koll. Hur länge har man jobbet kvar? Oklart. Kan man åka till Lysekil, Visby eller Nice i sommar? Ingen vet.

Vi lever i ett slags vakuum och det känns väldigt konstigt. Inte sedan jag var i yngre tonåren har livet varit utan planer som jag själv haft inflytande över.

Men inte nu. Jag har ingen aning om hur det kommer att vara nästa vecka, nästa månad eller om ett halvår.

Man kan givetvis säga att det alltid är så. Vi har ingen susning om vad som händer i morgon, om vi eller någon annan blir överkörd av bussen, blir sjuk eller drabbas av en naturkatastrof som kastar omkull våra liv.

Men det väljer vi att inte tänka på. I så fall skulle livet bli outhärdligt eftersom man inte kan oroa sig för allting som skulle kunna inträffa hela tiden. Då skulle man bli tokig alternativt lägga sig med näsan i vädret och vänta på döden.

Men nu är frågetecknen så påtagliga att de inte går att bortse ifrån. Det har blivit omöjligt att strunta i att vi ingenting vet om morgondagen.

Hur tacklar man det? Det finns säkert massor av metoder men min är följande. Jag styckar upp verkligheten i mycket små portioner som går att överblicka och planera.

Lunch 11.30. Matinköp 12.30. Folkhälsomyndighetens presskonferens klockan 14. Jobb från 9 till lunch. Nytt arbetspass från ungefär 14.30. Minst tre telefonsamtal till vänner på kvällen.

Hur länge sedan var det jag pratade i telefon på det sättet? Jag kan knappt komma ihåg det. Men nu rings det så det står härliga till. Det är som förr. Före sms och 73 olika sociala medier.

Uppstyckningen ger en känsla av kontroll. Jag vet visserligen ingenting om hur livet ter sig på onsdag eller i oktober. Men de närmaste timmarna har jag kontroll över. Tror och hoppas jag.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Nya stödpaket?
    Riksbankschef Stefan Ingves vilade inte ​p​å hanen när coronakrisen blev akut​. ​Banken lånade ut​ 500 miljarder till företagen – gratis​ – under förutsättning​ att​ de klarade​ en ​vanlig kreditprövning. På tisdag sammanträder direktionen igen. Blir det nya stödåtgärder? Den som lever får ​se.​
  • Fyller 94
    Coronaviruset kommer med all sannolikhet färga drottning Elizabeths 94-årsfirande på tisdag. Statschefen har hållit tal under krisen och anspelade​ då ​ på krigsårens slagdänga med Vera L​ynn.​ ”We will meet again”, sade hon. Att den sociala distanseringen till slut upphör får vi verkligen hoppas.
  • Också ett jubileum
    Det verkar som det var ännu längre sedan men på torsdag har det gått 150 år sedan Vladimir Iljitj Lenin föddes i staden Simbirsk, i dag Uljanovsk. 1917 blev han som ordförande för bolsjevikerna ledare för Folkkommissariernas råd. Lenin blev 54 år och dog på sin post.
  • Mycket att tala om
    Utrikesminister Ann Linde och hennes kollegor träffas igen på torsdag. Eller träffas och träffas, de flesta möten i EU:s ministerråd äger nu rum via video. Men prata ska de göra och i denna stängda värld finns det ett överskuggande ämne – hur ska den öppnas igen. Och när.​
  • Lunkar på
    Talman Andreas Norlén har sannolikt nästan lika mycket att göra som vanligt. Men riksdagens kalender är annars full med inställda programpunkter. Dock är det flera debatter i veckan och frågestund med en rad ministrar. Den grå demokratiska vardagen trampar på i ullstrumporna.

Veckans citat

Det är skillnad mellan att missförstå och att missbruka ett system

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, varnar fuskare


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.