Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

En av regeringens få stjärnor babblade i en evighet

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), skolminister Lotta Edholm (L), riksdagsledamot Camilla Rinaldo Miller (KD) och gruppledare Linda Lindberg (SD) under pressträffen.

I dag var det socialpolitikens tur i rampljuset.

Numera serveras budgetnyheter i portioner under ett par veckors tid för maximal exponering i tidningar, radio och tv och onsdagsmorgonen var inget undantag.

Rosenbads pressrum, klockan var halv nio och Camilla Waltersson Grönvall, moderat socialtjänstminister, inledde showen med att smattra talepunkter:

– Den cyniska rekrytering till farliga gäng måste brytas.

– Flera strategiska satsningar i årets budget.

– Vi river sekretesshinder.

Dimman låg tät över Stockholm denna morgon, Stadshuset på andra sidan Norrström syntes knappt, men det är nog bäst att jag överlåter åt poeterna att finna symbolik i väderleken.

– Den cyniska rekryteringen måste brytas...

Med all respekt, socialtjänstministern, du har redan sagt det, kom till saken.

– Ingen annan regering har tidigare arbetat så intensivt med förebyggande arbete som tidigare.

Jag är inte alldeles säker på att det påståendet tål en närmare granskning, ta bara skolan, som är central i detta sammanhang, de skär ner, lärare får gå, kommunerna skriker förgäves efter höjda statliga anslag.

Men socialtjänstministern gör sannolikt så gott hon kan. Och hon gör det hyfsat bra.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Varje regering har sina stjärnor och sina stolpskott och Waltersson Grönvall är en av de dugligare i ministären Kristersson.

Nu är för all del inte konkurrensen stenhård, men ändå.

Tidösamarbetet består dock av fyra partier som alla måste få skina och således var det också fyra politiker som skulle ha luft.

Skolminister Lotta Edholm pratade, sverigedemokraten Linda Lindberg pratade, kristdemokraten Camilla Rinaldo Miller pratade, sedan pratade alla dessvärre en gång till.

Ur dagens budgetnyheter märktes bland annat ökade resurser till Sis-hemmen på 600-700 miljoner per år fram till och med 2027.

Välbehövliga pengar, inte minst med tanke på att Sveriges kommuner och regioner i somras slog larm om platsbrist och att barn stod i kö för att bli mördare eller dödade.

Familjehemsvården ska stärkas, bra det också, pengar skjuts även till att öka föräldraskapsstödet.

Ett politiskt trix av betydligt sämre kaliber än Joe Laberos trollerier är att presentera skåpmat som nyheter.

Således tvingades vi också lyssna på utläggningar om den kommande socialtjänstlagen samt om en avdammad promemoria från i fjol om fler verktyg.

När klockan passerat nio hörde jag en gäspning bakom mig och jag kom på mig själv med att tänka att det borde finnas ett förbud i grundlagen mot så här utdraget politikerbabbel så här tidigt på morgonen.

– Det här blev en väldigt lång presskonferens, sa Waltersson Grönvall insiktsfullt.

Efter evigheten var det dags för journalisterna att ställa frågor.

Få reportrar var på plats, socialpolitiken har aldrig varit sexig, vilket är en enfaldig inställning, inte minst i gängmordens Sverige är detta politikområde viktigt, straffen kan skärpas hur mycket som helst, så länge nyrekryteringen till gängen inte bryts kommer skjutandet och sprängandet att fortsätta.

TT bet sig klokt och envist fast vid den akuta situationen på Sis-hemmen, över 50 ungdomar står i kö, socialtjänstministern svarade svävande att hon såg förbättringar framför sig inom några månader.

Inga revolutionerande nyheter presenterades, socialtjänsten behöver betydligt mer pengar än tillskottet i denna budget, men visst, det här är givetvis väldigt mycket bättre än ingenting.

I en auktoritär epok med politiker till höger och vänster som hyser en överdriven tilltro till vad straffrätten kan åstadkomma, är det inte minst glädjande att regeringen över huvud taget tänker i brottsförebyggande banor.

Efter drygt 40 långa minuter var det äntligen tid för enskilda intervjuer och såväl murvlar som politiker såg lättade ut och till och med de normalt så sammanbitna vakterna log.