Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Europa har världens minsta länder och världens största tragedier

San Marino har bara 34 000 invånare.

SAN MARINO. Varför åkte Sergej Lavrov, utrikesminister i världens största land, till lilla San Marino?

Denna lilleputtnation skulle rymmas på en plätt på norra Öland, så liten är den, och ändå gjorde sig Rysslands utrikesminister omaket att resa hit.

Europa är de små ländernas och de stora tragediernas kontinent. San Marino ligger på en klippa omgiven av Italien och med utsikt över Adriatiska havet. Ett nästan osynligt land känt för sina frimärken, bisarrt många vapenbutiker och obetydliga försvarsmakt utstyrd i operettuniformer. Samt två museer över tortyrens hantverk.

Vapnen är 40 procent billigare än i Italien. Varifrån intresset för tortyrens detaljer och redskap kommer ifrån vet jag inte.

Av världens tio minsta länder är fem europeiska. Själva litenheten skapar jordmån för globala intriger, inflöde av kapital som inte vill synas och betydelse långt bortom vad ländernas storlek motiverar: Vatikanstaten med 825 invånare är centrum för 1,3 miljarder katoliker; Monaco med 37 550 invånare är centrum för den gamla världens rika; Malta med 460 000 invånare tjänade en gång som bastion mot den muslimska världen; furstendömet Liechtenstein med 40 000 invånare inklämda mellan Österrike och Schweiz; San Marino med 34 000 invånare.

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister.

Tusen och åter tusen turister trängs i gamla stans gränder och trånga gator. Två ryskor i gröna klänningar tar en selfie vid en grön Renault som ser felparkerad ut.

Kullerstenar. Stenhus. Antingen strävar man uppåt eller neråt, sällan på plan mark.

Vi går in på Grand Hotel San Marino för att äta lunch bara för att namnet för tankarna till Wes Andersons underbara film Grand Budapest Hotel. Men San Marinos är 1970-talsstil med mörk lobby, mörkbruna läderfåtöljer, mörkt marmorgolv och en stor matsal där det sitter ett ensamt par som för länge sedan slutade prata med varandra.

På ett av torgen står en staty över en gråtande pojke. Det är ett monument över terrordådet i Beslan i ryska Nordossetien 2004. En staty för solidaritet med Ryssland.

San Marino är inte med i EU. Sergej Lavrov reste hit i mars 2019. Han uttryckte sin djupaste respekt och ville stärka samarbetet mellan länderna, tacksam för att San Marino inte ställde upp på EU:s sanktioner när det ryska kriget mot Ukraina började 2014.

Ryssland är 280 000 gånger större än San Marino.

Lämnar man de viktigaste turiststråken dör staden. Tysta gränder där stenarna svettas.

Vid universitetet finns en byst över den sovjetiske kosmonauten Gagarin. Vad Gagarin har med San Marino att göra begriper ingen men Sergej Lavrov är glad.

Byst över den sovjetiska kosmonauten Gagarin.

“Den lilla republiken San Marino är oroväckande vänskaplig mot Ryssland”, hade den brittiska tidskriften Economist som rubrik i våras.

I februari 2022 utnämnde San Marino den franske affärsmannen Emmanuel Goût till ambassadör “med särskilda uppdrag”, oklart vilka. Goût har sedan länge nära förbindelser med Putinregimen.

San Marino är Rysslands bakdörr till Europa, säger en italiensk underrättelsekälla till Economist. En fristad där spioner kan mötas och diskreta finansiella transaktioner genomföras.

Under första världskriget, i januari 1915, anklagade Tyskland San Marino för att underlätta spionage med sin radiostation. I juni samma år gick San Marino med i kriget på Italiens sida.

På denna klippa har fascister härskat, och det är enda platsen i världen där kommunister fått och lämnat ifrån sig makten i fredliga val.

Europa är jordens mest exotiska kontinent där tragedier och komedier dansar fram tillsammans. Som i Wes Andersons film Grand Hotel Budapest.

Vi dricker kallt, lokalt vin och ser ut över spetsiga berg i skymningens mjuka dis. Nästa morgon går jag till huset som rymmer både parlament och regering och fotograferar vakterna och deras tofsprydda kepsar, sablar och grön-röda uniformer.

Vakter utanför San Marinos parlament och regering.
Följ ämnen
Ryssland

Följ ämnen i artikeln