Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Redan nu laddas det för nästa orgie i idrott

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tack och lov, OS är äntligen över. Nu slipper man det ändlösa ältandet av sportprestationer, uppladdningar och bakgrunder. Friidrott i all ära, men två veckor är för mycket.

Drygt 200 kinesiska vattentortyrtimmar har sänts på tv. Det har hoppats och paddlats dygnet runt och när man lyckats hitta en kanal som inte sände OS så kunde man ge sig fan på att ordinarie program flyttats till förmån för någon fotbollsmatch. Idrott är religion, en himmelsk upplevelse av vilja och år av förberedelser.

Det är vår tids gladiatorspel där de våra drabbar samman med världseliten för att upprätta landets ära och heder. Alla ska titta och jubla, helst iförda folkdräkt och viftandes med flaggor. Guld föder orgier i propaganda, blott Sverige svenska kämpar har.

Folk som tycker att kvaltävlingar i skytte är lika festliga som livmoderframfall anses vara opatriotiska och gör bäst i att hålla käften. Sport går före allt.

Okej, okej, det ÄR kul att svenskar har vunnit guldmedaljer, men världen har inte stannat och tapeterna har inte fallit ned från väggen. Det finns annat i världen.

Enligt tidningen Resumé kostar det SVT 150 miljoner att sända OS, en dryg miljon har tittat. Är det bara jag som tycker att det är mirakulöst att det alltid finns pengar till dygnet runt-bevakningar av sport?

Särskilt om man jämför med kulturprogrammen. Då är SVT i kris och har absolut inga pengar till minsta lilla program.

Det hela är mycket mystiskt.

Sedan är det allt det andra med OS. 20 arbetare som byggt arenorna har omkommit i olyckor. De flesta var illegala invandrare. Men ingen verkar bry sig, trots pratet om förbrödring över nationsgränserna.

Dopnigskandaler, 18 stycken hittills, är numera så vanligt förekommande att ingen verkar bry sig på riktigt.

Inte heller är det överraskande att beachvolleytjejerna är tvungna att ha minibyxor. Det är läskföretaget, den japanska fotojätten och de andra storföretagen som backar upp spelen med pengar. Utan dem, inga spel. Var glada att de inte begärt string.

Mutrykten, lyxresor och BBC-reportage om IOK-medlemmar som säljer sina röster. Konstiga domarbeslut som har ändrats. En del sportkrönikörer kallar spelen de smutsigaste på länge, andra slår verbala kullerbyttor i kärleksfulla hyllningar till spelen.

Bara en sak är säker: Redan nu laddas det inför nästa orgie i idrott. Östersund är sugna på vinterspelen 2014. Och jag förstår inte varför.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln