Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

100 år av krigiskhet

Ukraina, Palestina, Israel, Syrien och Irak är kriser som hänger ihop, de har kokat och puttrat och ibland varit skenbart stilla sedan första världskriget.

Det är ironiskt att de bokstavligen exploderar nu, då världens ledare lovar att vi minsann har lärt vår läxa och de fasansfulla blodbaden inte ska få upprepas.

Det sa de då också, för hundra år sedan, när de karvade upp världen och gav Mellanöstern dess gränser.
 

När stormakterna fördelade resterna av det Osmanska riket krävde den brittiske premiärministern Lloyd George att Storbritannien skulle härska över Palestina från Dan till Beer Sheva, det heliga landets områden i Bibeln.

Premiärministern var emellertid osäker på vad Dan var. Han sökte i en Bibelatlas från 1800-talet men kunde inte lokalisera den forna staden. Ett år senare rapporterade britternas härförare på plats, general Allenby, att han funnit Dan och platsen låg inte alls där premiärministern hade trott.

Storbritannien begärde då att dess mandat skulle utvidgas så att det även omfattade Bibelns Dan.
 

Stormakterna kom överens om hur de skulle dela upp "Mellanöstern", ett ord som myntades av den brittiske politikern Mark Sykes, en herre ur överklassen och självutnämnd expert på området.

Sykes och hans kolleger struntade i hävdvunna områden och tidigare gränser. På sina internatskolor hade de lärt sig antika grekiska kartografers beskrivning och namngivning av området 2000 år tidigare: Mesopotamien, Syrien.

Sedan satte de in lokala ledare i de nybildade staterna och tyckte att de skapat ordning.

Så föddes Mellanöstern som vi känner det. Att det nu faller samman kanske inte ska förvåna någon. Det är mer förvånande att konstruktionen höll i hundra år.

Vi ser nationer som kämpar för sin överlevnad, nationer som föds och kanske nationer som för alltid försvinner.
 

Ukraina hade en kort tid av frihet under kaoset efter första världskriget, men sedan tog det ryska imperiet herraväldet igen. Nu försöker Ukraina skaka av sig krigets och imperiets arv medan Ryssland vill återskapa den gamla ordningen, först med stölden av Krim, sedan med det lågintensiva kriget i östra Ukraina.

Man kan förfasa sig eller skratta åt hur det gick till när Mellanöstern uppstod efter första världskriget. De europeiska statsmännens otroliga inbilskhet, arrogans och klumpighet.
 

Men världen styrs inte klokare i dag. Den amerikanske presidenten George W Bush invaderade Irak och skapade kaoset i vilket dagens blodsorgier finner näring. Den ryske presidenten Putin jagas av imperiets skuggor och ett svårartat mindervärdeskomplex. Israel tar bit för bit av palestiniernas land och förväntar sig att de besegrade ska foga sig.

Experter och politiker skisserar scenarier för framtiden. Men det enda vi vet är att vi inte vet. Den 16 december 1915 undrade den brittiske krigsministern Lord Kitchener i kabinettet om den muslimska riktningen wahhabism fortfarande existerade.

– Jag tror det är en döende eld, svarade experten Mark Sykes.

Wahhabismen är i dag statsreligion i Saudiarabien och vägledde superterroristen Usama bin Ladin.

Följ ämnen i artikeln