Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Anfall är inte fel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta över Gustav Fridolins inslag i ”Kalla fakta”. Det handlade om att de svenska soldaterna i Afghanistan besvarade eld i en by. En krigsherre, som antogs ligga bakom två svenska soldaters död, dödades.

Frågan är vad de svenska soldaterna skulle ha gjort

i stället? Sagt ”oj förlåt att vi störde” när de blev beskjutna och sedan gått därifrån?

Vad är problemet? 1993 fick den svenska FN-truppen i Bosnien, BA 01, smeknamnet ”shoot back batallion”. Till skillnad från alla andra slöa FN-styrkor återvände de inte till sin bas om någon öppnade eld mot dem utan besvarade den direkt. Detta var något som de krigförande parterna förstod och svenskarna satte sig snabbt i respekt, det blev riktigt lugnt i deras område och de räddade flera hundra liv.

En annan bataljon i Bosnien ingrep mot den serbiska postering på ett berg som alltid sköt på dem, och andra. De öppnade eld och dödade flera soldater. Svenskar har också besvarat eld i Kosovo och Kongo, och de har faktiskt rätt till det enligt mandatet.

Att soldater skjuter, dör och dödar är inte direkt någon nyhet och ett anfall gör verkligen inget krig.

Däremot är våld en nödvändighet ibland. Krigsherrar, talibaner och knarkbaroner har inte någon som helst respekt för mänskliga rättigheter, hjälporganisationer, demokrati och framför allt inte andras liv.?

Att vilja ta hem svenskarna från Afghanistan eftersom ”det inte har blivit bättre där” är därför korkat. Det finns inga snabba lösningar, demokrati tar tid och om alla drar sig ur kommer talibaner och gangsters ta över och livet blir mycket värre för majoriteten, de miljontals utfattiga afghaner som inte vill någon annat än att äntligen få ett tryggt och bra liv.

Att hata USA och hävda att satan själv kommer sluka våra själar om Sverige ens avlägset samarbetar med dem är också tröttsamt.?Oavsett vad man tycker om att USA invaderade Afghanistan och Irak så är det gjort nu. Alla vet vilka fel som har begåtts, varför inte börja tala om framtiden och lösningarna i stället??

Världen är komplicerad, allt är inte lika svart och vitt och många människor tjänar enbart sina egna syften, det är sant och just därför är det dags att se realistiskt på verkligheten.?

Är det värt att kämpa för mänskliga rättigheter eller är det bättre och finare att passivt se åt andra hållet medan folk dör? Jag bara undrar.?

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln