Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Sverige kom in som reserv och som näsknäpp åt Putin

När Obama farit vidare återstår frågan hur historien ska skrivas.

Å ena sidan vill regeringen gärna betrakta besöket som ett länge planerat vänskapsutbyte, ett bevis på att USA ser Sverige som en viktig partner. Utrikesminister Carl Bildt har på sin blogg argumenterat i den riktningen.

Å andra sidan finns några trista fakta som tyder på att Obama kom hit för att straffa Putin, inte för att han är över sig intresserad av vårt land.

Tidslinjen är ju uppenbar. Första augusti beviljades visslaren Edward Snowden asyl i Ryssland, vilket gjorde amerikanerna rasande. Sjunde augusti meddelade Vita huset att ett planerat besök hos Putin ställs in. Samma dag blev det offentligt att Obama kommer till Sverige.

Carl Bildt hävdade åttonde augusti på sin blogg att besöket var planerat sedan länge. Men Bildt uttryckte sig luddigt. Han skriver att "detta besök diskuterats under en längre tid, och att beslut om det fattades tydligt innan det att man av olika skäl fattade beslutet att inte åka till Moskva."

Om man försöker skära igenom utrikesministerns tungfotade och svårdeschiffrerade språk betyder det att Obama skulle besöka både Stockholm och Moskva. Och det var klart sedan länge.

Det är i alla fall vad Bildt försöker ge intryck av. Men det står faktiskt bara att ett besök länge "diskuterats".

I blåsten på Arlanda i går stod sex förtjusta kvinnliga ministrar för att ta adjö av Obama. Det var en svensk uppvisning i jämställdhet och Obama var hygglig och sa att deras uppställning var en "mäktig demonstration."

Ministrarna flankerades av en minst lika lycklig Jonas Hafström, Sveriges ambassadör i Washington. Han står Carl Bildt nära och har länge lobbat för att den amerikanske presidenten ska komma till Sverige.

Och gissa vad – Hafström fick först den sjunde augusti veta att Obama ville komma hit. Det berättade han för mig när Air Force One just hade lyft och avtecknade sig mot den blå himlen i söder.

Om amerikanerna "tydligt" fattat ett beslut långt tidigare att Obama skulle hit, borde inte vår ambassadör fått veta det?

Naturligtvis. Men Sverige kom in som reserv och som näsknäpp åt Putin.

Det är naturligtvis inte roligt om ett historiskt besök beskrivs på det sättet. Därför är det förståeligt att regeringen vill ge en mer pastellfärgad, om än luddig, beskrivning.

Följ ämnen i artikeln