Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

En mamma mördas - och överheten läxar upp oss

Publicerad 2014-01-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lars Fimmerstad är en gammal rutinerad journalist, van att uttrycka sig klart och redigt. Fimmerstad blev inte trodd av polisen när han ringde nödsamtal därför att han hade en rånmördare i huset.

Fimmerstad överlevde men det gjorde inte hans 90-åriga mamma.

Om en karl som Fimmerstad, son till godsägare, tidigare kåsör i konservativa Svenska Dagbladet, snart 70 år gammal, en gentleman som kallar sig skriftställare, författare till böcker som "Fimmers Stockholmsguide", spik nykter ringer och inte blir tagen på allvar – vem blir det då?

Jag är inte säker på vad  Fimmerstads tragedi säger om polisen. Inkompetens? Ohanterlig tidspress? Arrogans? En hemsk tillfällighet?

Men jag tror jag vet vad den säger om oss.

Vi är ett av världshistoriens rikaste samhällen, vi har råd med lång sommarsemester, vi har råd att skicka soldater till Afghanistan, vi har råd med föräldraledighet, sjukpeng, arbetslöshetsersättning. Men vi har inte råd att omgående ta en man som i dödsångest ringer och vädjar om hjälp på allvar.

Fimmerstad är ju inte den förste. Minns den sköterska på  SOS Alarm som inte tog nödsamtalet från en 23-åring som hade svårt att andas, och som dog, på allvar.

Håller du på att kvävas? Det låter osannolikt.

Har du en mördare i huset? Kan det verkligen vara sant?

Jag tror inte att anställda i polisen och personal på SOS Alarm består av sadister. Jag tror inte att deras ledningar är ondsinta.

Jag tror att de agerar i ett samhällsklimat där vartenda företag och myndighet bantar, sparar och där det ska vändas på vartenda korvöre så att inte ägare och huvudmän blir irriterade. Och då tar man det säkra före det osäkra, och det statistiskt säkraste antagandet är att det inte härjar en rånmördare i Lars Fimmerstads mammas hus i Töreboda.

Men det gjorde det.

I detta samhällsklimat tar sig överheten som vanligt för att läxa upp oss andra. Inför nyårshelgen sprang SOS Alarms direktör omkring i medierna och tjatade om hur många fel– och busringningar hans företag måste stå ut med.

Som om busringningar vore problemet!

Solidaritet är en gammalt fint ord som betyder att vi har ett gemensamt problem som vi måste lösa tillsammans. Betänk detta:

Om en man som Lars Fimmerstad inte blir trodd när han vädjar om hjälp, hur stor är då inte risken för dig?

RÄTTELSE: I en tidigare version av kolumnen påstods felaktigt att det var SOS Alarm som inte tog Fimmerstads samtal på allvar. SOS Alarm kopplade samtalet vidare till polisen.

Peter Kadhammar

Följ ämnen i artikeln