Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Sverige lever inte i en konservburk

Därför har Kristerssons förslag liten eller ingen betydelse

M-ledaren Ulf Kristersson.

​Att Ulf Kristersson vill göra sig påmind är begripligt. Han är ju oppositionsledare.

Men det han föreslår är slag i luften.

Det låter bra men betyder ingenting.​

Det är lätt att förstå att M-ledaren Ulf Kristersson känner sig frustrerad. Den politiska oppositionen är inte med i matchen som ägs av regeringen och dess samarbetspartner.

Eftersom väljarna tycks gilla vad de, januaripartierna, gör är det dessutom kontraproduktivt att hävda att regeringen gör ett uselt jobb. Det gör inte ens SD just nu.

Ulf Kristersson har dessutom sagt vid ett flertal tillfällen att han är i stort sett nöjd med regeringens jobb. Det tycker han såklart inte men nu har han kommit på ett sätt att få det sagt utan att uttala det.
 

Ett försök att komma in i matchen och samtidigt komma med förstucken kritik mot regeringen är Moderaternas senaste inspel i debatten. De vill att en expertgrupp utvärderar de insatser som gjorts och som regeringen kommer att göra mot smittspridningen och för att hålla ekonomin under armarna.

Moderaterna vill också få till stånd något som brukar kallas exitstrategi, alltså en plan för att häva restriktionerna till följd av coronakrisen.

Men Moderaternas förslag är nästan undantagslöst helt meningslösa. Både utvärderingen av regionens insatser och exitstrategin förefaller att utgå från att Sverige lever i en egen konservburk utan förbindelser med omvärlden. De gör vi inte.

Läget i Sverige till följd av coronakrisen beror i huvudsak på två saker. Den första är att världen har stängt gränserna för allt utom arbetspendling, synnerligen nödvändiga resor och gods. Den svenska regeringen har mycket liten, för att säga ingen alls, makt över det.

Det andra är de interna, svenska restriktionerna, varav de flesta är mer eller mindre frivilliga.

 

När Moderaterna nu efterlyser att regeringen presenterar en strategi för ”att öppna upp” kan man alltså fråga sig om det är förbudet mot att samla fler än 50 personer som ska upphävas.

Att svensk industri har problem beror på att deras kunder inte köper deras varor och att kunderna i hög grad finns i andra länder.

Att restauranger går omkull beror på att gästerna, som för närvarande uteslutande bor i Sverige, inte vill komma. De köper på sin höjd hämtmat.

När flygbolag går omkull eller behöver miljardstöd från sina ägare beror det inte på den svenska regeringens beslut. Det beror på att folk beter sig som Folkhälsomyndigheten vill, de stannar hemma. Regeringen har tvärtemot gjort vad den kan för att inrikesflyget ska fortsätta genom att köpa upp flygförbindelser till åtta platser.

 

Så frågan är vilka beslut Moderaterna vill att regeringen ska upphäva för att ”öppna upp” ekonomin när det är dags för det?

Slopa beslutet om folkhopar på mer än 50 personer? Trappa ner a-kassan i motsats till vad de nu planerar? Överpröva Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, stanna hemma i så hög grad som möjligt samt tvätta händerna ofta?

Moderaternas förslag slår in öppna dörrar eftersom regeringen inte förfogar över de verktyg som partiet låter påskina att de har.

Det låter bra med ”experter” som recenserar regeringens åtgärder – och kan också vara det. Men det ändrar ingenting, i alla fall inte i nuläget.

 

En regeringsstrategi för att ”öppna upp ekonomin” låter ännu bättre. Men också det glänser mer än det innehåller.

Sanningen är att alla länder just nu famlar sig fram. Och att det aldrig tidigare framgått lika tydligt vad en globaliserad ekonomi betyder. Den innebär att ingen bestämmer själv utan är beroende av vad andra gör.

Att Volvo cars rullat igång igen beror inte på den svenska regeringen Det beror på att den kinesiska börjat avveckla sina restriktioner och bilbeställningarna därmed ökat. Lite hårdraget, det medges. Men icke desto mindre sant.

Kristersson vill märkas. Men han har att säga betyder väldigt lite – eller ingenting.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.