Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

I en övervakad värld är den paranoide klarsynt

De säger att vi ska lita på dem.

Runar Viksten är chef för Försvarsunderrättelsedomstolen. Den ska garantera att det går rätt till när Försvarets radioanstalt, FRA, trålar nätet efter information. Systemet är uppbyggt så att enskilda omöjligen kan komma till skada, säger Viksten. Ty FRA får bara jaga ”företeelser”, inte personer. Fast i vissa fall får man använda ”personrelaterade sök- begrepp”.

Eftersom allt går rätt till har regeringen bestämt att domstolens beslut inte går att överklaga. Besluten är naturligtvis hemliga.

Runar Viksten är en erfaren jurist. Det finns ingen anledning att ifrågasätta hans heder. Men vad vet en gammal domare om all information som FRA hämtar in, och hur den används?

De säger: Lita på oss. På 1960- och 70-talen försäkrade de att ingen registrerades enbart på grund av sina politiska åsikter. Vänstern trodde förstås inte på det. En del använde täcknamn och undvek att nämna känsliga saker i telefon.

Det kändes barnsligt och innerst inne onödigt. Sedan visade det sig att övervakningen hade varit långt mer omfattande än någon kunnat fantisera om.

Socialdemokrater till vänster. Kulturföreningar. En sånggrupp. Allt var misstänkt och inget för småttigt för att noteras.

Övervakade Säpo och IB personer eller ”företeelser”? Finns det samhällsföreteelser utan personer?

När Bratt och Guillou avslöjade IB:s olagliga spionage dömdes de till fängelse. Nu jagar amerikanska myndigheter visslaren Edward Snowden.

Partnern till den journalist som fått dokument av Snowden hölls i nio timmar på Heathrow utanför London i söndags. Han förhördes som misstänkt terrorist.

Man öppnar inte dörren till de slutna rummen ostraffat. I de slutna rummen säger man sig värna statens själva existens. Vem har rätt att ifrågasätta ett så viktigt arbete?

I det internationella säkerhetssyndikatet samarbetar alla med alla. Så från svenska regeringen har bara hörts luddiga kommentarer om USA:s globala övervakning av vänner och fiender.

De säger att vi ska lita på dem, men varför skulle vi göra det? Lögnen är spionagets och den politiska övervakningens själ. I vår värld är den paranoide klarsynt.

Följ ämnen i artikeln