Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vilken himla tur att inte påven fick fredspriset

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grattis Shirin Ebadi! Äntligen en Nobelpristagare som är på riktigt. Priset är inte bara en spark i ändan på den iranska regimen, det är också en upprättelse för alla de smarta, välutbildade muslimska kvinnor som kämpar för mänskliga rättigheter.

Det är ju så lätt för en västerlänning att tro att kvinnorna i öst går omkring och hukar och aldrig varit i närheten av ett läroverk. Men ska sanningen fram så har många av de kvinnor jag träffat varit betydligt mer begåvade och utbildade än jag själv.

Som en afghansk kvinna i ett flyktingläger en gång sa till mig: Om ni är så jämlika i Sverige och USA, varför har ni då inte en kvinnlig president?

Vad svarar man på det?

Men mest skrämmande var att så många hoppades att påven skulle få Nobels fredspris.

I en Panoramadokumentär som visas på BBC avslöjas hur katolska kyrkan avråder hivsmittade att använda kondom. Prästerna påstår att viruset är 450 gånger mindre än spermierna och därmed slinker igenom gummit. Detta säger de på fullt allvar till folk i världens mest aidsdrabbade områden: Sydamerika, Afrika och Asien.

- Aids har vuxit så snabbt på grund av kondomernas tillgänglighet, säger Nairobis ärkebiskop Raphael Ndingi Nzeki till Panorama.

I Kenya är var femte människa hivsmittad.

Och i programmet ger en nunna en smittad körledare rådet att inte använda kondom när han har sex med sin fru

eftersom viruset kan passera igenom. Med andra ord ger hon honom sin välsignelse att gå hem och smitta sin fru med en dödlig sjukdom.

Nunnan uppmanar ju till mord! Det är ju fruktansvärt! Och varför?

Jo, påven, chef för denna organisation som går under namnet katolska kyrkan, ger sin välsignelse till kondomförbud. För kondomer lockar människor att ha sex i annat syfte än att skaffa barn. Ska detta föreställa världens heligaste och godaste människa?

Och då har vi inte ens kommit till de präster som under många dekader begick sexbrott mot barn utan att någon i ledningen reagerat. Hallå! Varför reagerar ingen!!

Bara för att den katolska kyrkan är gammal, har massor av pengar, makt och kontrollerar miljoner själar så är det knappast någon ursäkt för kondomförbud och pedofili.

Men saker och ting är sällan som man tror. En kristen är inte nödvändigtvis en god människa och alla muslimer är inte kvinnoförtryckande terrorister. Världen är fylld av individer, oavsett religion, härkomst eller hudfärg.

Men vissa sanningar som är orubbliga: kvinnor har få mänskliga rättigheter i de muslimska länderna. Måtte fredspriset till Shirin Ebadi vara ett stöd till reformvännerna i Iran. Och måtte de kvinnor som slåss för sina rättigheter och sitt värde över hela världen känna att de inte är osynliga utan tvärtom, värda all respekt. För om de gör det så har kommittén för Nobels fredspris verkligen lyckats.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln