Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Nu är det valtider och varning för struntprat

Magdalena Andersson upptäckte redan som liten flicka samhällets orättvisor och könsmaktsordningens förbannelse.

Hon hade en vän vars storebror fick tre kronor i veckopeng. Men Magdalenas kompis och hennes lillebror erhöll bara två kronor var. ”Det var jättetokigt”, säger Magdalena Andersson i en intervju i DN:s lördagsbilaga. För om ett äldre syskon hade högre veckopeng borde ju hon, Magdalenas vän, få mer än sin lillebror.

- Det var ojämlik lönesättning.

Magdalena talade om detta för sin vän som dock inte ”fattade”.

- Jag tyckte att hon blev nedvärderad som tjej.

Nu har Magdalena Andersson vuxit upp och i höst blir hon finansminister när Socialdemokraterna vinner valet.

- Jag har inte ändrat mig om målet om en rättvis värld, säger Magdalena Andersson.

Det är alldeles utmärkt. Jag är också för rättvisa. Vladimir Putin har just skipat rättvisa i Ukraina. Pol Pot var besatt av rätt- visa. Anders Borg sägs vara för rättvisa. Jag försöker minnas vem som är emot rättvisa och för orätt men kommer inte på någon.

Nu infinner sig tanken att storebrodern till Anderssons barndomsvän kanske hjälpte till i köket medan småsyskonen latade sig. Då var det orättvist att de alls fick veckopeng!

Tänk om föräldrarna hade skrivit avtal sinsemellan och med barnen (icke skrivkunniga tilläts signera med tumavtryck) att fram till sju års ålder gällde två kronor för alla, därefter tre med ytterligare en kronas påslag för varje födelsedag samt rätt till semesterersättning för varje vecka då sängen varit fint bäddad?

Ska handikappersättning utgå till barn som är så små att de trots instruktioner inte begriper hur de ska bädda? Och om de helt sonika struntar i vad man säger?

Som var och en förstår finns det mycket för Magdalena Andersson att reda ut och ställa till rätta. Skönt att hon tog ett så jordnära exempel som veckopengar i 1970- talets Uppsala. Det visar att hennes strävan efter rättvisa inte grundas på torra läsefrukter på Handelshögskolan utan i egna erfarenheter. Ju närmare valet vi kommer desto mer lär vi att få veta om våra politikers filosofiska utgångspunkter. Politik är inte blott förnuft utan även känsla.

Stäng av skitpratsdetektorn om ni har en hemma. Den kan bli överlastad.

Följ ämnen i artikeln