Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

När populismen släpps fri går det åt pipsvängen

David Cameron kan gå till historien som mannen som splittrade Storbritannien och fick landet att lämna EU, skriver Lena Mellin.

Brittiska politiker har övertydligt visat vad som händer om man förfaller till allmän populism.

Det går åt helvete.

Den brittiska folkomröstningen om att stanna eller lämna Europeiska unionen kom till för att premiärminister David Cameron hade problem.

Hans konservativa parti har varit splittrat i EU-frågan i mer än tre decennier. Det var illa nog.

Men när UK Independence Party, Ukip, dök upp på scenen började partiet läcka väljare dit. I ett försök att stoppa läckaget lovade Cameron 2013 att landet skulle hålla en folkomröstning om EU senast 2017. Det satte bollen i rullning.

Ukip har inte dragit sig för en propaganda mot EU som i bästa fall kan kallas fantasifull. Den har haft mycket litet med verkligheten att göra. Det var ren och skär populism.

Detsamma måste tyvärr säga om andra företrädare för lämna-sidan. Liksom om många av dem som ville att skulle stanna i unionen.

David Cameron angav själv tonen på toppmötet i februari. I ett försök att blidka de brittiska väljarna lovad EU:s stats- och regeringschefer att genomföra vissa skärpningar och förtydliganden - om Storbritannien valde att stanna i EU.

Cameron framställde det som epokgörande. EU gick in i en ny era, ett nytt och reformerat EU tonade fram, sade han. I själva verket var de utlovade förändringarna mycket beskedliga.

Till den politiska populismen ska läggas den mediala. Flera tidningar har drivit hetskampanjer för att Storbritannien ska lämna. Brittisk press är politiserad på ett sätt som är för oss fullständigt främmande.

Resultatet blev det förväntade när man släpper loss populismen. Det gick åt pipsvängen. Pundet störtdök, liksom börserna i hela världen. Bank of England tvingades gå in hjälpa affärsbankerna med likvida medel.

David Cameron avgick, trots rekordvalet förra året, men den excentriske EU-skeptikern Boris Johnson vill inte ta över. Vilket tur, det vore nästan som om Donald Trump skulle bli president i USA.

Även Labour skakar i sina grunder. Ett 40-tal ledande företrädare lämnade sina uppdrag dagarna efter omröstningen för att partiledaren Jeremy Corbin gjort en blek insats under valrörelsen. Han är starkt ifrågasatt och kommer sannolikt att petas.

Skottarna, som vill vara med i EU, förbereder sig för att lämna det Förenade kungadömet som de förenades i 1707. Cameron kan alltså gå till historien som den som splittrade Storbritannien och fick landet att lämna EU. Det är inget eftermäle man vill ha.

I Sverige händer det att politiker hemfaller till populism. Men ganska faktiskt sällan. Det ska vi vara oändligt tacksamma för.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Almedalsveckan börjar

Årets politikervecka i Visby inleds i dag med tal av Jan Björklund (L) klockan 19. Avslutar gör Jonas Sjöstedt vid samma tidpunkt nästa söndag. Den som har sista dagen brukar välja klockan elva för att alla ska kunna åka hem samma dag. Men inte V-ledaren. Ett impopulärt beslut.

Första mötet efter brexit

EU-parlamentet möts för första gången i Strasbourg efter den brittiska folkomröstningen. Det skulle förvåna mycket om det inte är samtalsämnet för Marita Ulvskog och de andra ledamöterna. 73 brittiska ledamöter kommer så småningom att lämna parlamentet och mista sina arvoden.

Entebbe 40 år senare

Israels premiärminister deltar i ceremonin 40 år efter operation Entebbe i Uganda. Tyska och palestinska terrorister kapade ett Air France-plan, en tredjedel av passagerarna var från Israel. Planet stormades av israelisk trupp som på 35 minuter dödade kaparna.

Upp eller ner eller inte alls

Riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Marianne Nessén berättar på onsdag om det allra senaste räntebeslutet. Går räntan upp eller ner eller ligger den still? En gissning är att inget händer i dessa oroliga brexittider. Ingen vill spä på ängslan.

Ingen semester här heller

EU-nämnden tar inte heller ledigt utan möts som vanligt på fredag. Vad de ska prata om är oklart men något kanske dyker upp. Numera har förra språkröret Åsa Romson (MP) hand om ordförandeklubban. Undrar om hon tänkte på att EU:s semestrar inte sammanfaller med svenska.

Följ ämnen i artikeln