Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Jävla skitungar – engagera er i något vettigt!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kravaller rasar i Köpenhamn. Aktivister kastar tegelstenar mot polisen som svarar med tårgas och gripanden. Flera hundra har gripits, allt detta för att ockupanter har blivit utkastade från Ungdomens hus.

Jävla idioter.

Pil Christensen sen, företrädare för aktivistgruppen Frustrerade köpenhamnare, skriver att de absolut inte tänker ge upp sin ungdomsgård.

Nu har minsann fritänkarna i Europa fått nog av likriktningen och normaliseringen och därför ska man slåss för den kulturella smältdegel huset varit sedan 80-talet.

Okej, så det är därför man anser det vara självklart att starta kravaller, slänga gatstenar och slå sönder saker. Detta med hjälp av ungdomar från hela Europa som hopkallade av sms och internet skyndar till Köpenhamn, kåta som troll på att slåss med snuten och ställa till med bråk.

Skit samma om butiksägare som får skyltfönstren krossade av gatustenar förlorar tusentals kronor, strunt i att ett dagis höll på att brinna ned.

Det är ju så väldigt mycket viktigare att ni får föra krig på gatorna för att ”försvara den kulturella mångfalden” och den ”fria enklav” som ni tycker Ungdomens hus är.

Visst, polisen har säkert tagit i för mycket och det är märkligt att man inte kunnat lösa detta genom förhandlingar.

Men herregud vad jag är trött på dessa bortskämda snorungar som påstår att de företräder vackra ideal men i själva verket helst vill parta och få saker gratis utan att göra något i gengäld.

Jag har hört gnället om ”Öh, vi har ingen gård, vi hatar etablissemanget, vi gör uppror, allt är politikernas fel” sedan dagar så avlägsna att min morsa, klädd i storblommiga klänningar, satt och sjöng kampsånger på sitt universitet. Trots att 35 år har gått har inte mycket hänt.

Tja, förutom att ett par generationer vuxit upp och förstått att etablissemanget utgörs av dem själva och det är upp till dem att försöka förändra något, på laglig väg.

För genom att delta i kravaller så förstör man automatiskt den sak man säger sig företräda.

Och vad har de att gnälla över egentligen, de så kallade autonoma? En alldeles för stor del av jordens befolkning lever i fattigdom, saknar utbildning, uppehållstillstånd och hopp om framtiden. Engagera er i något vettigt i stället. Kom med något annat än det uttjatade: Etablissemanget är emot oss så nu gör vi uppror, era fjantar. Samhället består av dem som lever i det och följer man inte spelreglerna handlar det inte om demokrati utan om något helt annat. Sorry.

Läs också

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln