Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Smutskastningen av Obama förlamar USA

NEW YORK.

På bokhandeln ­Borders konkursrea finner jag en rad böcker som angriper Barack Obama. Översatta till svenska lyder titlarna så här:

Gangsterregering. Barack Obama och den nya bus-o-kratin i Washington.

Brott mot friheten. En ­anklagelse mot president Barack Obama.

Den manchuriske presidenten. Barack Obamas kopplingar till kommunister, ­socialister och andra anti-amerikanska extremister.

Demoniska. Hur den liberala mobben hotar Amerika.

Överste radikalen. Barack Obama och den okända ­berättelsen om amerikansk socialism.

Revolt! Hur man besegrar Obama och förkastar hans socialistiska program. En patriots guide.

Det är en typ av litteratur man förväntar sig att finna

i en obskyr bokhandel på en bakgata. I Sverige skulle innehavaren av en sådan bokhandel (en källare på ­söder i Stockholm, föreståndaren en kuf med drivor av mjäll på axlarna) vara övertygad om att Olof Palme var sovjetisk agent och mördades av Ingvar Carlsson för att hindra att sanningen kom ut.

Men dessa såldes i en stor bokhandel vid Madison Square Garden. De var utgivna av respekterade förlag. Fyra av omslagen tutade att boken klättrat på New York Times bästsäljarlista.

Vad sker med ett samhälle där bakdanteri och konspirationsteorier kliver in i salongerna? Där det blir normalt att tillvita meningsmotståndaren ohederlighet, antyda dolda agendor och samhällets kommande under­gång?

Salongernas skitprat ger ­näring åt kverulanterna och de hatiska, de som säger sig veta att Obama är hemlig muslim som vill förgöra det kristna Amerika. Hatet därute – bland arbetare i Iowa som fruktar att förlora sin ”frihet”, till exempel – ger stöd åt mer skitprat i salongerna.

Kompromissviljan förtvinar,­ misstänksamheten växer.­ ­Det går inte längre att ­komma överens.

Den nuvarande ekonomiska oron i USA och på världsmarknaden beror delvis på boktitlar som ”Gangster­regering” och ”Den manchuriske presidenten”, en titel som anspelar på en thriller från kalla kriget om en ­soldat som blir hjärntvättad och mördare i kommunisternas tjänst.

Nej, jag påstår inte att allt blir bra bara vi kramas. Men den amerikanska debatten kan lära oss hur lätt det är att förlama ett land när orden enbart är projek­tiler.

Följ ämnen i artikeln