Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

En faddergala utan några barn

Faddergalan i TV 4 var bland det mest bisarra jag sett på länge. Inte för störtregnet och allt tekniskt strul utan för alla andra absurditeter. Varför måste man till exempel sända direkt från en by i Colombia?

Sist jag länkade gick det på 15 000 spänn för tre minuter, bara där måste man ha bränt en massa stålar som kunde ha använts till att bygga gud vet hur många skolor och utedass.

Och hur många vattenledningar motsvarar kostnaden att flyga en massa kändisar till Sydamerika och låta dem bo på en resort?

Blir jag berörd och givmild av att se Carola stå och sjunga iförd en silvertopp vars inköpspris förmodligen kunnat livnära en colombiansk storfamilj i månader? Knappast.

Men det som retar mig mest var att programmets huvudpersoner – barnen – inte fick komma till tals. Lisa Miskovsky spelade fotboll med tjejer som hade det svårt i en machokultur. Kul, men varför fick tjejerna inte säga något?

Varför måste Agneta Sjödin förklara för tittarna vad ungarna tycker och känner? Jag har träffat barn på en lång rad helvetesplatser i världen och kan garantera att de är både talföra, kloka och fullständigt kapabla att beskriva sin egen tillvaro. Att inte ge dem en röst när de har chansen att äntligen få berätta om sina liv påminner om kolonialtakter.

Först i Micke Nyqvists inslag från Egypten var ett gatubarn huvudperson. Heder till honom och/eller inslagsproducenten.

Visst, fadderverksamhet är jätteviktig för ungarna och självklart vill alla inblandade ärligt göra en insats – och samtidigt få cred och goodwill. Så långt är allt ok. Men det måste finnas ett annat sätt att skaffa pengar till dem som behöver det.

I grunden handlar det om respekt och självklarheter. Varför ska barns välmående hänga på om en halvpackad tv-tittare orkar sträcka sig efter telefonen en fredagskväll? Naturligtvis ska vi skänka av vårt överflöd, men utan att de behövande ska behöva göra konster med tiggarpåsen i hand.

Därför måste något göras, en förändring måste ske både när det gäller insamlingar och attityder hos hjälporganisationerna. Och låt oss för guds skull slippa se fattiga barn bli klappade på huvudet av kändisar, live i TV 4. Lägg ned kändisgalorna, hitta ett annat sätt att skaffa pengar åt ungarna.

Följ ämnen i artikeln