Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Stötta flickan – så konsten kan bli frisk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte säkert, skrev en konstkritiker i Dagens Nyheter, att idén är ”driven av en förmäten galning som vill väcka sensation och provocera för sakens egen skull”. Hon syftade förstås på den rätt näpna, tokiga flickan som blev intagen på psykakuten, som del av ett konstprojekt.

Jag försöker, efter bästa förmåga, att inte sätta mig upp mot DN:s konstkritiker. Man bör se på dem på ungefär samma sätt som man ser på labradorer: i grunden godhjärtade varelser som känner att de har något i huvudet, men är en aning för förvirrade, för att riktigt kunna uttrycka det.

Man i det här fallet krävs en kommentar.

Rent bokstavligt har förstås DN:s kritiker rätt. Inget här i världen är säkert. Men på vilka grunder tror hon att just detta moderna konstverk inte skulle drivas ”av en förmäten galning som vill väcka sensation och provocera för sakens skull”? Det är ju sant för alla andra moderna konstverk.

Å andra sidan kanske det är rätt att för en gångs skull hålla sitt sinne, om inte öppet, så åtminstone på glänt. På ytan verkar visserligen den tokiga flickan följa samma mall som alla andra konstnärer. Det talas om att ”bryta tabun”. Som alltid. Det talas om att ”avslöja hyckleri och dubbelmoral”. Som alltid. Det talas om att ”ifrågasätta det normala”. Som alltid.

Men det finns faktiskt något annorlunda med den tokiga flickan: hon sökte sig till den psykiatriska vården. Det kan förstås vara en slump, men det är också möjligt att det är vad som på fackspråk kallas ”ett rop på hjälp”.

Många har upprörts över att tokiga flickan tog en vårdplats från någon bättre behövande. Men det förutsätter att flickan inte är tokig nog. Det är svårt att tro, med tanke på hennes yrkesval. Att flickan själv låtsas vara frisk och plockar fram en papperslapp med en ”projektplan” från Konstfack, styrker snarast den misstanken.

Kanske har vi just upplevt ett första steg på vägen mot sjukdomsinsikt bland moderna konstnärer. Och sjukdomsinsikt är en förutsättning för att bli frisk. Det skulle kunna innebära att konsten, inom några år, tillfrisknar och blir vacker och figurativ igen.

Låt oss hoppas det och därför stötta den tokiga flickan. För belöningen vore en trevligare och vackrare värld för oss alla och ett mycket enklare liv för Dagens Nyheters konstkritiker.

Följ ämnen i artikeln