Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Flyget slår rekord mitt i klimatkrisen

Jag tänkte skriva om klimatförändringen och för den sakens skull åkte fotografen Lindahl och jag till Kungsträdgården i Stockholm.

Där blommar körsbärsträden.

Avståndet från Aftonbladet till Kungsan är gångvägen drygt 900 meter. Man kan bekvämt cykla också, eller åka buss. Men vi tog Lindahls stora, tunga Volvo V70 och for en kringelikrok, färdväg 2 700 meter.

Därmed illustrerade vi vad klimatförändringen handlar om. Människan tycks oförmögen att ta konsekvenserna av vad som sker.

I Kungsträdgården såg vi skira rosa blommor på mörka, lågt hängande grenar. Blommorna var små men syntes på långt håll i det dova januariljuset. De ska inte slå ut förrän i april. En dam på promenad, Kerstin Markhem, 61, stannade för att ta en bild med sin telefon. En man, Ulf Lilliengren, 54, cyklade förbi, bromsade, och tog en bild han också.

Just denna dag var det en hel del om vädret och klimatet i tidningarna. "Djuren dör i värmen på södra halvklotet", ropade en rubrik. "Vårtecken i hela landet", upplyste en annan. "Fiaskot för utsläppshandeln gör att fler klimatmål krävs", sa en tredje.

Fast torsdagens Aktuellt hade ett inslag med en amerikansk politiker som sa att nu när det har varit så otroligt kallt i USA kommer klimatdebatten att omgående avlida.

Ingen vettig människa kan prata om global uppvärmning när flygplanen inte förmår lyfta i Chicago därför att bränslet fryser.

Jag tog upp telefonen och ringde Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI. Han sa det som vi hört så många gånger förut, att man inte kan dra slutsatser om klimatet på grund av hur vädret är. (Det har den amerikanske politikern missat.)

Ibland har vi förunderligt milda vintrar i Sverige. Ibland blir det otroligt kallt i USA. Det har med de planetära vågorna högt uppe atmosfären att göra.

– Vi har haft två kalla och snörika vintrar. Nu har vi en mild. Det räcker inte som underlag. Man måste se den storskaliga bilden, sa Kjellström.

Och den är entydig.

Den globala uppvärmningen pågår och är kanske värre än vi tidigare trott.

Den slår olika på olika platser. I norra Europa märks uppvärmningen tydligast på vintrarna som blir mildare. De tre vintermånaderna december, januari och februari var under perioden 1991 – 2012 i Sverige 1,5 grader varmare än perioden 1961 – 1990.

– En kraftig uppvärmning, sa Kjellström i telefonen. Det varmare klimatet är väl förankrat i vetenskapen. Utvecklingen är odiskutabel.

I norra Europa mildare vintrar, i södra Europa torrare och hetare somrar.

Det enkla förklaringen till förändringen är koncentrationen av koldioxid i luften.

Det är en sanning som upprepas till leda. Vi vet att människans utsläpp kommer att orsaka framtidens torkkatastrofer, översvämningar och flyktingströmmar.

– Om vi minskar utsläppen av koldioxid får det effekt direkt. Det finns hopp, sa Erik Kjellström.

Men förra året slog flyget nytt rekord. Igen. 33.4 miljoner resenärer använde Sveriges tio största flygplatser.

När jag hade konstaterat det satte vi oss i Volvon och återvände till tidningen.

Och de rosa blommorna fortsatte att lysa i vinterns dunkla ljus.

Följ ämnen i artikeln