Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Jag vill fortsätta ha snygga brevbärare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om man, liksom jag, är empatisk och tillhör ett av landets drygt 2 miljoner hushåll som saknar ”fastighetsbox”, oroar man sig över sin brevbärares hälsa. ”Fastighetsbox” är vad man har om man själv måste hämta posten längst ned i trapphuset. Annars får man posten hem, direkt på hallmattan.

Mina brevbärare, både den förre och den nuvarande, är praktexemplar. Vid sidan av att de är vänliga, artiga, tjänstvilliga och glada, är de dessutom vackra. Hälsan lyser i deras anleten och under de klädsamma uniformerna spelar musklerna som tågverk i riggen på en fregatt.

Det är förstås de många klättringarna upp- och nerför trappor som gjort dem så fulländade.

När brevbärarfacket klassade det ständiga trappspringandet som ett oacceptabelt arbetsmiljöproblem blev jag därför bekymrad. När jag förstod hur de ville lösa problemet blev jag bestört. Facket fick med sig Post- och telestyrelsen, som skrev att ”postoperatören bör förmå fastighetsägare att installera fastighetsboxar till 2011 och om så inte sker ha rätt att hänvisa postmottagare att hämta sin post på ett utlämningsställe.”

Lösningen på brevbärarnas arbetsmiljöproblem var alltså att de skulle sluta bära ut post.

Jag tror att många av oss, även om vi inte är brevbärare, sympatiserar med idén: det största arbetsmiljöproblemet på de flesta arbetsplatser är det ständiga kravet på att utföra arbete. Men även om man måste känna respekt för brevbärarna, för att de vågar gå till botten med detta, kan man inte bortse från att myntet har en baksida.

Vad ska hända med mina brevbärares praktfysik om de, precis som alla andra, blir sittande?

I torsdags beslutade regeringen att Post- och telestyrelsen ska dra tillbaka sitt krav. Brevbärarna måste fortsätta att dela ut post. Det lugnade mig, men å andra sidan har vi en regering som i fråga efter fråga – försvaret, FRA, a-kassan – byter åsikt från dag till dag. Vem vet vad som gäller i morgon?

Jag vill redan nu föreslå ett tillägg i regelverket, inför att regeringen byter fot. Låt brevbärarna slippa bära ut post, men bara på villkor att Posten köper in några tusen trappmaskiner, som brevbärarna måste nyttja minst två timmar varje arbetsdag.

Vi vill alla att brevbärarna ska ha en behaglig arbetsmiljö, men vi vill helst att de förblir snygga och friska också.

Följ ämnen i artikeln