Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nya terrorlagarna löser inte problemet

I riksdagen i dag tog politiker till alla sina tricks för att övertyga oss om behovet av att kriminalisera det som redan är kriminellt ännu mer.

Då vi lever i en överhettad tid krävdes inte Joe Laberos färdigheter för att lyckas.

Ämnet för dagen var bland annat kriminalisering av terroristresor, en kommande lag som varje människa som inte vill bli anklagad för att sympatisera med Islamiska statens vedervärdiga mördande gör klokt i att stödja.

På åhörarläktaren satt en äldre man i randig tröja och halvsov samt en grupp väluppfostrade gymnasieelever som i varje fall en stund lyckades motstå frestelsen att ta fram sina smartphones och ägna sig åt något roligare än att lyssna på justitieutskottets tjat.

Ask var glad

Först ut var utskottets ordförande, Beatrice Ask. Hon gnällde lite på regeringen, men var i allt väsentligt glad över att det nu äntligen ska bli förbjudit att resa till Syrien eller Irak och begå hemskheter.

Det puttrade sömnigt vidare. Socialdemokraten Lawen Redar, liberalen Roger Haddad och centerpartisten Johan Hedin. Alla var de mer eller mindre nöjda och tjuvnypen få.

Men så är också de kommande paragraferna ett resultat av ett blocköverskridande samarbete som alla partier utom Vänsterpartiet som hoppade av förhandlingarna och Sverigedemokraterna som inte bjöds in har ställt sig bakom.

Ekeroth efterlyste vattenkanoner

Apropå Sverigedemokraterna så var Kent Ekeroth sig lik. Från talarstolen uttryckte han sin längtan efter riktiga polischefer som inte led av vänsterliberala böjelser, efterlyste vattenkanoner, krävde att folk som döms till livstid ska sitta inne tills de dör och att människor som begår terrorbrott ska kunna fråntas svenskt medborgarskap.

Övriga politiker viftade bort honom och var noga med att påpeka att riksdagen inte har något annat val än att stifta nya paragrafer, vilket delvis är sant. FN:s säkerhetsråd har författat en resolution om terroristresor som Sverige är folkrättsligt skyldigt att följa.

Måste täppa till luckor

Det är med andra ord bara att gilla läget. Att det redan med gällande lagstiftning är förbjudet att planera att resa till en oroshärd för att begå terrorhandlingar är strängt taget ovidkommande.

Luckor måste täppas till, som en genomsnittlig svensk politiker av i dag skulle uttrycka saken. "Jaså, du gjorde inget värre i Syrien än att vårda skadade IS-kombattanter? Ledsen, det är numera kriminellt".

Lagen går längre

Till saken hör dock att politikerna inte har nöjt sig med att lyda FN. Den nya lagen går längre än vad det internationella samfundet kräver. FATF ska hållas på gott humör.

FATF är en internationell organisation som USA styr och ställer över och som åker runt i världen och tvingar på länder nya lagar i den heliga kampen mot terrorism.

Sverige har lydigt viftat på svansen och ska göra det olagligt att finansiera terrorverksamhet. Det är förvisso redan olagligt, men luckor ska som sagt täppas till.

Vänsterpartisten Linda Snecker, representant för det enda partiet som säger nej till den nya lagen, varnade under debatten för konsekvenserna. En mormor som skickar pengar till sitt barnbarn kan plötsligt vara kriminell.

”Träffar vardagliga handlingar”

Nej, detta är inget naivt vänstertrams. Det juridiska etablissemanget och tunga remissinstanser har haft liknande invändningar. Lagrådet har påpekat att "den föreslagna lagändringen innebär en långtgående kriminalisering som i praktiken träffar en mängd vardagliga handlingar, även handlingar som kan anses motiverade av humanitära skäl".

En invandrare i Sverige som ger ett bidrag till en fattig släkting i det forna hemlandet kan ha begått brott, även om pengarna faktiskt har gått till livsuppehället. Det räcker med att släktingen tillhör en organisation som av en eller annan anledning anses vara en terrorgrupp.

Invändningarna stannar inte där. Röda korset, som försöker samarbeta med IS för att leverera nödhjälp till människor som bor i områden som terrororganisationen behärskar, har varnat för att det humanitära biståndet kan komma att bli olagligt.

Svårt att bevisa brott

Nästan 300 svenska medborgare har rest till Irak eller Syrien. Det är en förfärlig siffra. Alla rimliga människor är överens om att vi måste få stopp på fenomenet.

Men dessa lagar är inte lösningen. Att få personer har fällts för brott efter att ha återvänt beror inte på att paragrafer har saknats - nyligen dömdes två personer till livstids fängelse i Göteborg för terrorbrott - utan på att brotten är svåra att bevisa.

Svårigheter som inte försvinner med nya juridiska krumbukter, hur mycket den politiska majoriteten än skulle vilja det.

Den äldre mannen på åhörarläktaren kvicknade till, reste sig och gick. Det var inte en av den svenska lagstiftningens större stunder han gick miste om.

Följ ämnen i artikeln