Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Regeringens profil alldeles för diffus

Dagens väljarbarometer från ­Aftonbladet/Sverige tycker är en ny kalldusch för Socialdemokraterna.

Partiet fortsätter tappa mark och ligger nu nära fyra procentenheter under valresultatet.

Hur ska Stefan Löfven vända kurvan? Bara han har svaret.

Förstamaj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men dagen startar med smolk i bägaren för både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Tillsammans tappar de 2,7 procentenheter jämfört med den förra mätningen i början av april.

För Vänsterpartiet kan nedgången vara av tillfällig karaktär. Stödet för V har fram till nu ökat varje månad i år.

Men för Socialdemokraterna är nedgången mer illavarslande. Det vikande stödet ser ut att vara en trend. Det har i alla händelser minskat kontinuerlig sedan januari, efter decemberöverenskommelsen, mellan regeringen och Alliansen.

Extra bekymmersamt är det för att Socialdemokraterna hittills kunnat förklara de låga opinionssiffrorna med att de regerar med Alliansens budget som bas. Men det håller inte längre.

Dagens mätning är i sin helhet gjord efter regeringen presenterat sin vårbudget med rader av förslag. Bland annat 55 öres högre bensinskatt, mer personal i äldreomsorgen, högre a-kassa och underhållstöd och slopande av nedsättning av ­arbetsgivaravgiften för unga.

Men uppenbarligen är det inte reformer som svenska folket tagit till sitt hjärta. Stödet minskar med 1,5 procentenheter för Socialdemokraterna. Men ökade för det andra regeringspartiet, Miljöpartiet. Dock bara med blygsamma 0,3 procentenheter.

Regeringen har ett stort problem som inte har med de enskilda förslagen att göra. Profilen är diffus. Även om Stefan Löfven ständigt talar om jobben, jobben, jobben så är regeringens allmänna strategi i hög grad höljd i dunkel och dess fokus oklart.

En förklaring kan vara att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val var för sig. Regeringsförklaringen, det gemensamma arbetsprogrammet, fick snabbt skrivas ihop under de dryga två veckorna mellan valdagen och riksdagens öppnade.

En annan kan vara att regeringspartierna inte drar jämt. Att kompromisserna därför spretar åt olika håll, utan en uppenbar linje.

För första gången sedan ­decemberöverenskommelsen, även kallad julpakten eller DÖ, är stödet högre för Alliansens fyra partier än det är för regeringen och samarbetspartnern V. Men övertaget är blygsamt, 1,8 procentenheter.

Den här upplagan av Aftonbladet/Sverige tycker började göras i lördags, samma dag som Ebba Busch Thor valdes till ny KD-­ledare. Men hon har ännu inte satt något avtryck i stödet för Kristdemokraterna som backar marginellt.

Stödet för Folkpartiet ökar ­däremot. För första gången i år ligger partiet över fyraprocentspärren. Det kan vara ett resultat av FP-ledaren Jan Björklunds närmast feberaktiga aktiviteter. Han uttalar sig om allt och alla. Det har gett partiet publicitet och det verkar det ha varit i stort behov av.

Ännu har inget utbrett motstånd mot att han fortsätter som FP-ledare efter landsmötet i november blivit offentligt. Kanske för att det saknas givna efterträdarkandidater. Det kan betyda att Jan Björklund överlever som FP-ledare även över nästa val.

Det skulle närmast vara en ­raritet. Folkpartisternas tålamod med partiledare som gör dåliga val brukar inte var överdrivet.

Med den här mätningen går Aftonbladet/Sverige tycker över till en ny publiceringsplan. Därför är avståndet från förra mätningen två veckor i stället för en månad.

Sverige tycker granskas av ett vetenskapligt råd med internationell expertis. Där sitter bland andra Gunilla Broadbent, ord­förande i undersökningsföretagens internationella branschorganisation Esomar.

Följ ämnen i artikeln