Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vår civilisation är bara en tunn hinna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I tv-serien "24" arbetar hjälten på en högeffektiv terroristbekämpningsbyrå. Där har man järnkoll på allt, att rodda fram en satellitbild tar en sekund, en helikopter går på fem minuter. Budskapet är detsamma som i nästan alla amerikanska filmer och tv-serier: staten har koll, där jobbar bara kompetenta och överlägsna hjältar. Självklart är detta ingen tillfällighet.

USA:s militär har folk som läser filmmanus och om det gynnar deras sak bistår de filmmakarna. Det lönar sig alltså att berätta sagor som ger militären bra pr. Och varför inte? Historien om hjälten som återställer ordningen tillhör de äldsta bland mänsklighetens myter. Den invaggar folk i säkerhet, ingen behöver oroa sig, de skyldiga får alltid sitt straff. Inte undra på att deckare är så populära.

De senaste dagarna visar dock verkligheten bakom den vackra drömmen. Rika USA förmår inte undsätta sitt eget folk. De fattiga lämnas att dö på gatorna i New Orleans eftersom de styrande är för inkompetenta för att organisera en räddningsinsats. Och trots att man var väl medveten om att orkanen kunde drabba området så skar man ned på underhållet av skyddsutrustning, pengarna användes istället till kriget i Irak.

Nu slits ruvan bort från landets snygga varumärke och fram väller varet i form av skriande fattigdom och hänsynslöshet. Så mycket för allt arrogant prat om att USA är bäst.

Men det finns mycket att lära av detta. En storm kan släcka ned halva Sverige, en orkan kan dränka en stad. Allt vi byggt våra liv runt - byggnader, el, datorer, telefoner, affärer, sophämtning, kreditkort och rent vatten - kan försvinna på ett par timmar. Och vad gör du då? Plundrar för att överleva eller ger du dig ut i skogen för att snara småvilt à la Rambo? Och kommer du sedan att hjälpa dem som svälter trots att du bara har mat till att föda dina närmaste? Viktiga frågor att ställa eftersom det vi kallar för civilisation är en tunn hinna som lätt nöts bort.

Och även om det svider illa att erkänna det så har kungen rätt: Orkanen borde bli en väckarklocka om klimatförändringarna i världen. Det är illa men det kommer att bli värre. Så, dags att sluta lyssna på lugnande sagor om människans överlägsenhet i form av hjältar. Moder jord är på krigsstigen och hon verkar jävligt förbannad. Och vet ni vad - det är vårt eget fel.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln