Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Allt annat än rätt röst blir problem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi gör så här: vi skickar ut en lapp till folk, där vi frågar vilket parti de gillar. De får svara precis som de vill. Självklart. Men lika självklart är att de som svarar något annat än sossarna är ett problem.

Problem måste lösas. Frågan är bara hur. Det pratar vi vitt och brett om.

Före, under och efter att lappen skickats ut. En del, mjukisarna, tycker att de som inte är sossar ska få lite tid på sig, tills de blir sossar. För sossar kommer alla att bli, det råder det enighet om.

Andra tycker att det får räcka med daltandet. Alla ska vara sossar genast.

De som inte går med på det, ska förlora jobbet och kastas ut.

Nästan ingen säger att det är OK att inte vara sosse. Den som antyder något sådant får en konstig blick och gliringar om att inte vara riktigt riktig.

Det var förutsättningarna. Nu tar vi resultatet.

Vad tror ni att folk kommer att svara? Tror ni att de som faktiskt gillar sossarna kommer att ha lättare att svara? Det tror jag. Och de som inte är så förtjusta i sossarna, de som kallas problem, då? Tror ni att de kommer att tänka ”Äh, skit i jobbet, nu kör vi!” och frejdigt kryssa i fel ruta?

Det tror inte jag.

Detta apropå undersökningen som Sveriges Television har gjort bland präster i Svenska kyrkan. Den som sägs visa att nästan 70 procent av prästerna är så ivriga att få viga ”samkönade par”, som fackuttrycket tydligen lyder, att de sover med kragen på.

Förutsättningarna för att svara på SVT:s enkät är precis så sovjetiska som de jag beskrev ovan. Skillnaden är bara den att det rätta svaret är ja till att viga bögar och flator. 2 800 präster har tillfrågats.

Fyrtio procent har låtit bli att svara. Av de som har svarat har sextioåtta procent svarat ja.

Det blir 1 163 präster. Svenska kyrkan har ungefär 3 500 aktiva präster. Det betyder att bara en tredjedel, inte sjuttio procent, faktiskt svarat ja.

Ändå vet varenda präst att den som inte svarar ja, anses vara ett problem.

Någon som kanske borde förlora jobbet och kastas ut.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att en majoritet i den politiskt inkännande Svenska kyrkan vill uppfinna sitt eget, tidstypiska äktenskap. Men det intressanta med undersökningen är inte det. Det intressanta är att inte ens sovjetiska förutsättningar får alla att böja sig.

Följ ämnen i artikeln