Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trump och Magdalena Andersson bär samma längtan till gårdagen

S-ledaren Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna tänker förnya sig och mannen som ska leda arbetet anser att 1968 var Sveriges bästa år.

1968 hade Sverige nyss gått över från vänster till högertrafik. Vi hade bara en TV-kanal och den var svartvit.

1968 var också året då Socialdemokraterna fick 50,1 procent i riksdagsvalet. Det var statsminister Tage Erlanders största seger, onekligen ett gott skäl för en sosse att älska just det året. Även om triumfen berodde på att Ryssland invaderade Tjeckoslovakien och svenskarna sökte trygghet hos sittande regering.

 
Mannen som ska leda förnyelsearbetet och föra Socialdemokraterna in i framtiden heter Hans Dahlgren. Han är 75 år.

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har lanserat parollen ”Sverige ska bli mer som Sverige”. Det är en variant på de brittiska brexitörernas paroll ”Take back control”, ta tillbaka kontrollen, som ledde till att Storbritannien lämnade EU. Eller Donald Trumps valparoll ”Make America Great Again”, Gör USA storslaget igen.

Vi längtar tillbaka till fornstora dagar!

Sverige var mest som Sverige när Socialdemokraterna hade egen majoritet.

1968 var Hans Dahlgren 20 år och stolt över att han fick företräda partiet i en debatt i Byske.

Olika undersökningar ger olika svar på frågan om när en människa är lyckligast. En brittisk undersökning säger 20-årsåldern. En svensk ger det entydiga svaret: vid 38 års ålder.

Republikaner i USA lutar åt att 1950-talet var det bästa årtiondet.

Donald Trump.

Människan har en tendens att förgylla tiden som var. Förra gången partiet skulle förnyas, för drygt tio år sedan, var Anne-Marie Lindgren den tongivande. Hon är fem år äldre än Dahlgren och har status som partiets ideolog och tänkande August.

Framåt mot 1970-talet! var hennes linje.

Hennes obrottsliga lojalitet och försiktighet fick allmänheten smakprov på i en jubileumsintervju i somras. Lindgren skulle fylla 80. Hon tjänade en gång som Olof Palmes talskrivare och vågade nu berätta att han kunde berusas av sina egna ord och förivra sig.

– Det förekom vissa förmaningar innan han skulle upp i en debatt, det kan väl sägas nu, sa Lindgren i intervjun i Svenska Dagbladet.

Så långt sträcker sig den gammelgrå öppenheten i socialdemokratin.

 
Så vad kan man vänta sig av Hans Dahlgren, 75, en man som alltid varit med, en halvt om halvt osynlig cementpelare i maktens bygge? Hans meritförteckning borde platsa i Guinness Rekordbok eftersom han haft mängder av toppjobb utan att sätta något djupt avtryck i offentligheten:

Pressekreterare åt Palme, departementsråd, ambassadör, generalsekreterare, kabinettssekreterare, FN-ambassadör, rådgivare, representant, kanslichef, statssekreterare, partikassör, statsråd.

Hans Dahlgren (S).

Oavsett vad man tycker om Socialdemokraternas kringelikrokar gällande brott och straff, Nato och annat så är partiet åtminstone konsekvent i ett avseende.

Måste vi förnya oss?

Kalla in geronterna!

Som om Aftonbladets ledning skulle be pensionärsklubben visa vägen till nästa steg i digitaliseringen. Eller att Volvo plockar fram ritningarna på modellen Amazon för konstruktionen av de nya elbilarna. Amazon var ju en succé. 1956.

Hans Dahlgrens senaste uppdrag är ett uttryck för samma ängsliga sektmentalitet och konformism som Anne-Marie Lindgren gav uttryck för när hon 37 år efter Palmes död vågade antyda att han for i väg med orden ibland.

Om försiktigheten är så stor och rädslan för att säga något fel så förlamande, då är Hans Dahlgren ett tryggt val.

Många i politiken har anledning att fira.

De finns inte i socialdemokratin.