Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Åsikter är färskvara, ideal är kompassen

Vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

Ibland framställs det som hedervärt att år efter år hålla fast vid samma uppfattning. Man är minsann ingen vindflöjel. Man sviker inte sina ideal.

Men den som inte ändrar åsikt är antingen en staty eller träskalle.

Ingvar Carlsson skrev 1974 att Sovjetunionen och de kommunistiska länderna i Östeuropa ovedersägligen bevisar ”att kapitalismen inte har monopol på att skapa materiellt välstånd.” I någon mening kunde det uppfattas som sant. Då. Men det visade sig vara fel.

Sedan blev Ingvar Carlsson statsminister och förde in Sverige i EU.
En ung Fredrik Reinfeldt skrev pamfletten ”Det sovande folket” med följande omdöme om svenskarna: mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

Han blev svenskarnas statsminister och har aldrig uttryckt önskan att ge ut sin lilla bok igen.

Per Ahlmark argumenterade för en svensk atombomb. Han växte upp, blev vice statsminister och började därefter författa dikter, inte bara för skrivbordslådan.

Tyck vad du vill om dessa herrar men deras uppfattningar ryms självklart inom en demokratisk debatt och ett anständigt samhälle.

Den som aldrig gör fel lever inte. Den som inte ömsar mening är antagligen galen. Åsikter bör ersättas när verkligheten förändras eller vi får veta saker vi inte kände till förut.
Så finns andra politiker som bytt inställning eller vill påskina att de gjort det.

Sverigedemokraterna hävdade inför valet 2010 att islam var det största hotet mot vår nation sedan andra världskriget. De gick till val med en grovt främlingsfientlig film.

Nu talar de om att hjälpa flyktingar på plats. SD – det positiva partiet.

De vill begränsa invandringen. Den synpunkten ryms givetvis också inom en normal debatt.

Budskapet framförs av vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Han är en man som brukade hylla Karl XII den 30 november, berättar DN. Det är högtidsdagen för högerextremister. Karlsson har i obehagliga ordalag skrivit att vår civilisation befinner sig i en strid för sin överlevnad.

Det är skillnad på åsikter och ideal. Åsikter är färskvara. Ideal är kompassen. Och medan Karlsson och hans partikamrater ibland kan verka ha ändrat åsikt är idealen desamma som tidigare.

Följ ämnen i artikeln