Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nu har det gått fylletroll i Europa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Landet kommer att förvandlas till ett supande inferno! Den äldre mannen är djupt bekymrad där han sitter i sin välansade trädgård på landsbygden utanför Manchester och dricker en kall öl i eftermiddagshettan.

De engelska pubarna ska få utöka sina öppettider, något som debatteras ingående eftersom det redan dricks rejält i landet. På tv visas kringraglande ungdomar, läkare uttalar sig bekymrat om hur mycket alkoholskadorna ökat, särskilt i Yorkshire. Och som svensk kan man bara konstatera att det uppenbarligen finns grader i helvetet.

Engelsmännen, med sina pubar, kvällsöppna spritaffärer och ständiga ölande är ju knappast kända för att vara återhållsamma med alkohol.

-Men det har alltid varit viktigt att kunna dricka med förstånd, nu super ungdomarna sig medvetslösa och jag förstår inte varför, säger den äldre mannen och ser bedrövad ut.

Tiderna förändras. Överallt. För 50 år sedan togs motboken bort i Sverige, och plötsligt gick det att köpa så mycket starkt man ville.

Nu vill Persson sänka spritskatten, folk handlar smuggelsprit eller tar hem billig alkohol från utlandet.

Nu kan man ju tycka att det finns mer livsviktiga skatter, som hellre skulle kunnas sänkas, de på inkomster, bensin, mat eller fastigheter till exempel. Sprit är ju inte direkt en livsnödvändighet, snarare tvärtom. Folk super mer än någonsin, det koketteras med hur mycket alkis man blivit och alla skrattar utom de som verkligen vet vad ordet verkligen innebär.

Det sägs att vi blivit kontinentala, att vi adopterat Medelhavskulturen men till och med där har de unga övergett traditionen att enbart dricka i samband med att de äter utan super. Det har gått fylletroll i hela Europa. Plötsligt är det inte ett misstag att bli packad utan ett mål. Varför?

Vad är det som gör att människor måste döva hjärnan för att stå ut? Är det för att man kan? Eller är verkligheten för jobbig med stress, maktlöshet och orimliga krav på perfektionism och därför behöver drickandet för att få slappna av?

Användandet av psykofarmaka ökar ju också. Användandet av kemikalier har blivit ett sätt att överleva. Folk har allt, ändå är de olyckliga.

Diskussioner om skatter och öppettider i all ära men är det inte dags att börja fundera över vad som egentligen är fel i vår strålande livsstil?

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln