Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Avståndet mellan styrande och styrda har ökat enormt

Hatkampanj  Högerns hat mot Palme var oförsonligt och tog sig uttryck i bland annat tryck på tröjor. Men på den tiden var sådana kampanjer ändå ovanliga. I dag kan vem som helst bli utsatt för en våg av hat.

Olof Palme var utsatt för en hatkampanj, framför allt från högerextremt håll. Det var han ganska ensam om på sin tid.

I dag hatas och hotas alla som sticker ut hakan.

Det har knappast undgått någon att det i dag är 30 år sedan Olof Palme mördades. Om motivet för mordet vet vi ingenting, men den hätska hatkampanj han utsattes för kan ha spelat roll.

Han var de stora ordens man, och han irriterade många. En ryktesflod gjorde gällande att han var allt från missbrukare till psykopat och spion för Sovjetunionen.

Han påstods behandlas med elchocker på Beckomberga. I själva verket hälsade han på sin sjuka mamma på mental­sjukhuset.

30-årsminnet av mordet ger oss anledning att fundera över skillnaderna i samhällsklimatet mellan då och nu. Sällan var det bättre förr, men det är ett undantag.

Då var Olof Palme lyckligtvis tämligen ensam om att utsättas för hatkampanjer. I dag kan vem som helst som råkar skriva något som tillräckligt många tycker är fel, dumt eller vämjeligt få reaktioner som inte står i någon som helst proportion till vad de publicerat på sociala medier.

Deras adresser, deras barns personnummer och bilder på deras gamla föräldrars hem kan läggas ut för att första bästa galning ska kunna spreja ner ytterdörren. Eller göra något ännu värre.

Även om hatet mot Olof Palme var oförsonligt, och oförlåtligt, var det för tre decennier sedan mer begränsat än nu. Inte bara statsministern, som trots allt backas upp både av personskydd och stab, utsätts. Det kan drabba vem som helst.

Men inte bara debattklimatet har blivit råare och mer oförlåtande. Politiskt våld har gjort samhället mer slutet.

Samma natt som Olof Palme mördades bars det ut ett bord som ställdes i receptionen till regeringskansliet Rosenbad. Bredvid ett tänt ljus låg en kondoleansbok uppslagen. I flera dagar ringlade köerna långa av människor som ville skriva sitt namn i boken.

I dag vore det en omöjlighet. Det står poliser med automatkarbiner utanför porten. För en vanlig dödlig är det omöjligt att gå in i Rosenbads entré. Även jag, som är hyfsat känd i den världen, måste gå in genom en annan dörr där väskor och ytterkläder röntgas.

Jag säger inte att det borde vara som då, i vår våldsvärld vore det omöjligt. Men jag noterar skiftet. Avståndet mellan styrande och styrda har ökat enormt.

Men på en punkt har det blivit bättre. Bland dem som inte ägnar sig åt verbala ritualmord på nätet är debattklimatet mer till­låtande. Den så kallade åsikts­korridoren har blivit lite bredare.

Man får vara glad åt det lilla.

5 saker att hålla koll på i veckan

Förbjudna åsikter, eller ej?

Tysklands författningsdomstol börjar på tisdag grunna över om Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD, bör förbjudas. Partiet, som bildades 21 år efter krigsslutet, är nynazistiskt och rasistiskt. I senaste valet till förbundsdagen fick de bara 1,3 procent av rösterna.

Ny häftig auktion

Bohaget som tillhört yngsta systern Mitford, Deborah, hertiginna av Devonshire, börjar auktioneras ut på onsdag. De sex systrarna chockade på 1930-talet och valde olika politiska riktningar, från nazism till kommunism. Deborah var sosse, men drack te med Hitler.

På väg till Bryssel

Finansminister Magdalena Andersson (S) möter, trots sportlovet i Stockholm, EU-nämnden på fredag och träffar kollegerna i Bryssel på tisdag. Just nu står inte finansiell stabilitet överst på EU:s dagordning, det gör flyktingfrågan. Men pengarna ska givetvis skötas ändå.

95-åring inför rätta för folkmord

Efter 72 år på fri fot ställs i morgon den förre sjuksköterskan Hubert Zafke inför rätta i Neuenbrandenburg. Han anklagas för att vara medskyldig till mord på mer än 3 600 fångar i Auschwitz under andra världskriget. Zafke är dement.

Ingen paus här inte

I riksdagen fortsätter klubbslagen att falla trots sportlov i Stockholmsområdet. Exempelvis klubbas arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) förslag som riktar sig mot missbruk av tillfälliga anställningar. Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften förverkligas nu.

Följ ämnen i artikeln