Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Hårdare tag – om Ekeroth får välja

Peter Kadhammar läser hur sverigedemokraten vill förändra Sverige

straffa straffa straffa!Kent Ekeroth tycker att svenska fängelser är för bekväma och att livstidsstraffet ska gälla fullt ut.

Förbjud, straffa, övervaka, ­hårdare tag, ingen pardon, ­straffa ännu hårdare, utvisa, ­utvisa, utvisa.

Det räcker med att slänga en blick på riksdagens hemsida för att förstå varför en man som Kent Ekeroth, islamofoben med järnröret, trots allt kan erövra en roll i svensk politik.

Han är den av ledamöterna i justitieutskottet som skrivit flest motioner och interpellationer. Där de andra representerar det Sverige vi alla känner igen och de flesta av oss tycker om, ett lugnt land, måhända utan temperament men hyggligt, ­generöst, angeläget att förstå, är Ekeroth entydig, arg, kritisk och så endimensionell att han skulle likna en karikatyr om han inte vore verklig.

Det första Sverige kan illustreras av miljöpartisten Maria Ferm som skrivit en motion med ­rubriken Ökad trygghet för alla – en rättspolitik för framtiden. En annan stor motion hon undertecknat pryds av rubriken All kärlek är bra kärlek.

Detta Sverige är ett land där det finns en hel del att förbättra, men det brinner inte i knutarna. Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) har undertecknat blott tolv motioner.

Han bekymrar sig om att Dag Hammarskjölds gård Backåkra, i dag vandrarhem och museum, förfaller. Han vill ha en ny tidsbegränsad vapenamnesti. Han skriver en stor motion med rubriken Ett tryggare Sverige. Andra meningen lyder:

”Det öppna samhället bygger på demokratiska värderingar om ­lika människovärde och ömse­sidig respekt.”

Jämför det med fyrverkeriet av motioner och interpellationer från Kent Ekeroth:

Införande av verkligt livstidsstraff

Utvisning av kriminella utlänningar

Sänkt straffmyndighetsålder

Offentligt register över dömda pedofiler

Förbud mot böneutrop

Tillstånd för kameraövervakning

Skärpta straff för människosmuggling

Motionerna och interpellationerna har en tydlig linje, och ­lästa var och en för sig finns det flera som inte nödvändigtvis är ­stötande. Men sammantagna ­bildar de en helhet som för tankarna till Charlie Chaplins satiriska film ”Diktatorn”. Den börjar med en uniformsklädd man i en talarstol. Han ser ut som Adolf Hitler och talar komisk låtsastyska, men plötsligt blir tre ord begripliga. Han slår näven i talarstolen och skriker:

– Strafen, strafen, strafen!

I motionen Förbjud tiggeri anser Kent Ekeroth att svenska tiggare med alkoholproblem ska få hjälp medan ”övriga tiggare omedelbart ska avvisas från landet med livstids förbud att återvända”.

Åtgärderna i Kent Ekeroths Sverige är alltid drastiska och hårda. Han kräver ”tuffare tag i problemområden” vilket inkluderar ”större användning av ­batonger och tårgas eller att kalla in en insatsstyrka”.

Straffnivåerna i Sverige är ”­ofta löjeväckande låga”.

De löjligt milda straffen återkommer han till. Lagstiftningen är ”slapp”. Han kräver att straffmyndighetsåldern sänks från 15 till 13 år. Svenska fängelser är för bekväma. Ekeroth vill råda bot på det genom motionen ­Ingen fängelselyx.

Han vill ha ”verkligt livstidsstraff” utan möjlighet till benådning för brott som undergrävande av stridsviljan, försummande av krigsförberedelse, landsförräderi, anstiftan till myteri, obehörig kapitulation, våldtäkt (upprepad brottslighet) och misshandel (om gärningsmannen misshandlat flera personer).

I Kent Ekeroths Sverige sväller registren, särskilt över utlänningar och invandrare, däremot ska regler för kameraövervakning inte ­vara så stränga, det är de enda regler han vill mildra. I övrigt: den asylsökande som smugglats till Sverige ska ”alltid” få avslag, den som bistår illegala invandrare ska dömas för brott, det ska vara ”obligatoriskt” för myndigheter att rapportera illegala ­invandrare till polisen.

Han vill att piketpolisen åter ska få tillgång till prickskytte­geväret PSG90.

Kent Ekeroths gärning i riksdagen är konsekvent. Han har hållit sig till frågorna som berört justitieutskottet, fast en gång gör han liten utvikning och kräver begränsning av rätten till gratis tolkhjälp hos myndigheter.

Fruktan kontra stridsvilja; slapphet kontra stränghet.

Ur Kent Ekeroths motioner ­träder en svartvit, oförsonlig och närmast totalitär världsbild fram. Där de etablerade partiernas företrädare diskuterar i lugn och ro om justeringar i vårt samhälle kliver sverigedemokraten likt Chaplins diktator upp i talarstolen, ger entydiga svar och ­kräver: Straffa, straffa, straffa!

Detta vill Kent Ekeroth

Införa verkligt livstidsstraff

Utvisa kriminella utlänningar

Sänka straff­myndighetsåldern

Offentligt register över dömda pedofiler

Förbjuda böneutrop

Tillåta kamera­övervakning

Skärpa straff för människosmuggling

Följ ämnen i artikeln