Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Den fria aborten är inte hotad - men var vaksam

Motionen om samvetsfrihet i Kronoberg kommer att röstas ner.

Icke desto mindre finns det skäl att än en gång påminna om vad den internationella människorätten egentligen handlar om.

Att landstingsstyrelsen i Kronoberg för några dagar sedan bestämde sig för att utreda rätten för vårdpersonal att vägra att utföra abort kan inte ha undgått många.

– Det finns en otydlighet i vad som står i Europakonventionen i förhållande till det system vi har, som det centerpartistiska landstingsrådet Sven Sunesson förklarade saken.

Landstingsrådet har dock fel. Visst är samvets- och religionsfriheten en grundläggande rättighet enligt konventionen, men den är inte absolut. Enligt artikel nio är dessa friheter underställd till exempel människors rätt till god hälsa.

Och att inskränka rätten till abort är, bland annat, att underminera rätten till god hälsa. Runt om i världen dör varje år 47 000 kvinnor i illegala eller osäkra aborter.

Europadomstolen har för övrigt klargjort vad artikel nio betyder praktiken i ett mål mot Frankrike, där det konstaterades att det var tillåtet att bötfälla personal på apotek som med åberopande av sin religiösa tro vägrade att sälja preventivmedel.
 

Efter de senaste dagarnas debatt har centern och moderaterna backat och kristdemokraternas motion kommer därför att röstas ner i landstingsfullmäktige.

Men detta innebär inte att vi kan avfärda ståhejet som en lokal tokighet eller isolerad företeelse. Attacker mot rätten till abort sker nämligen på olika fronter.

En barnmorska och hennes jurist skrev för en tid sedan försåtliga debattartiklar som på ett felaktigt sätt åberopade Europakonventionen och blandade bort korten rörande Europadomstolens praxis gällande samvetsfrihet, som inte handlar om aborter utan militärers rätt att vägra bära vapen.

Denna jurist är drivande i en organisation tillhörande antiabort-rörelsen som härförleden var på vippen att lyckas lura i drottning Silvia att ta emot ett pris på Uppsala universitet. Drottningens närvaro hade skänkt organisationen legitimitet och hon tackade först ja, men sedan saken uppmärksammades drog hon sig ur.
 

I riksdagen sitter ett parti som inte bara har en extrem syn på invandringspolitik utan även vill begränsa aborträtten och inte har några problem att debattera frågan med Ja till livet vid sin sida.

Motståndet mot kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar växer internationellt. "One of us", ett initiativ från abortmotståndare i hela Europa, har nått framgångar med att påverka synen på det mänskliga embryot och därmed förflytta opinionen. 

Det finns inget skäl att alarmistiskt ropa att rätten till abort i Sverige är hotad. Men det finns all anledning att vara vaksam över utvecklingen.

Följ ämnen i artikeln