Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Politiker krigar om orden som vore de snuttefiltar

När bröderna Marx gjorde ”En natt i Casablanca” ­hörde jurister från Warner Brothers (Bröderna Warner) av sig. De ansåg att Warner­ ­hade ensamrätt till namnet­ Casablanca efter ­filmen med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

– Jag hade ingen aning om att Casablanca tillhör Warner Brothers, svarade Groucho Marx.

Han undrade: Äger ni även ordet ”bröderna”?

En ny trend har brutit ut

i svensk politik. Först var Kristdemokraterna, ett parti­ uppbyggt av personer som tror att Herren gömmer sig i brinnande buskar, att Guds son uppväckte ­döda och gick på vattnet.

”Verklighetens folk” lyder termen som Kristdemokraterna registrerat som varumärke.

Socialdemokraterna har nu patenterat begreppet ”nordiska modellen”.

– Det är väl lite snopet för den moderatledda regeringen, säger Inger Segelström, generalsekreterare i den nordiska socialdemokrat­iska samarbetsorganisationen Samak, som om hon snuvat Reinfeldt på en riktig godbit.

Kristdemokraterna och ­Socialdemokraterna har på goda grunder dåligt självförtroende. De förstnämnda har knappt några väljare och en politik som ingen vet vad den går ut på. De senare har nyss bytt ut en excentrisk ordförande.

Att dessa partier vill ­registrera ord som varumärken visar hur tilltufsade de är. ”Verklighetens folk” och ”nordiska modellen” är mentala snuttefiltar, bok­stäver att hålla fast vid när tillvaron blir svåruthärdlig. Orden är besvärjelser. Ingen annan ska få ta dem. Folket vänder oss ryggen men det är vi som är verklig­heten!

Borgarna bygger om ­Sverige i grunden men det är vi som har ensamrätt på ­modellen!

Kristdemokraterna och ­Socialdemokraterna borde bli utskrattade, men vi lever i en kultur där även det fånigaste behandlas gravallvarligt bara det kommer upp­ifrån. Det är vår beklagansvärda verklighet, en nordisk modell.

Nästa steg är ett Moderaterna kräver ensamrätt på ordet ”nya”. Folkpartiet kommer hos Patent- och ­registreringsverket begära­ att ingen får missbruka ­ordet ”folk”, vilket resulterar i en infekterad strid med Kristdemokraterna.

Först när Centerpartiets Annie Lööf och Socialdemo­kraternas Stefan ­Löfven ­gemensamt vill stoppa­ ­frasen ”löven faller” ­kommer allmän­heten inse att det gått för långt.

Följ ämnen i artikeln