Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Rent reflexmässigt föll de ner på knä inför mammon

Chicago. "Det är alltid lika trevligt att ha dig ombord."

Flygvärdinnan ler mot mannen till vänster om mig. Han har på sig stora hör­lurar. De borde stänga ute om­­världen men han tycks uppfatta vad hon säger i alla fall.

Hon ställer fram ett glas champagne till honom. Inte till någon annan i Economy Extra.

Jag sneglar: en karl i 70-års­åldern, ledigt klädd i mörkblå tröja och mörkblå byxor. De svarta skorna tog han av sig och la upp i bagage­utrymmet. Det har jag aldrig sett någon göra förut. Antingen tyder det på ett utvecklat ordnings­sinne eller djup misstro mot medpassagerarna.

Fruktar han att någon ska stjäla skodonen så att han tvingas anträda amerikansk mark i strumplästen? Hur skulle den alerta gränspolis­en reagera inför en sådan syn? Där kommer en kortväxt, tunnhårig karl med enorma hörlurar men utan något på fötterna. Ring Homeland Securitys förhörsspecialister!

Kanske tyder omsorgen om skorna på en dyster och alltför livlig fantasi.

Lunchen består av söndervärmd lax med risotto. Flygvärdinnan vill truga på min granne mer champagne. Han tackar vänligt nej.

– Jag försöker hålla igen.

Nu känner jag igen honom. En berömd före­tagare. Miljardär. Self made. Jag har för mig att han bor i Sveriges dyraste villa.

Han gör inget väsen av sig där han sitter och löser sudo­ku. I stillheten skimrar en aura omkring honom. För de som vet.

Ingen undkommer guldets trollkraft. Därför förleddes även vänsterskribenter att kalla Lundsberg för en ”elitskola”, fast det är en institution dit vilken hästskojare som helst kan köpa inträde.

Reflexmässigt knäföll de inför mammon.

Jag tänker på Jan Stenbeck, folk brukade bli kollriga runt honom. En gång såg jag en känd ekonom stjäla en flaska dyrt vin i Stenbecks våning i Gamla stan. Det tyckte Stenbeck var lustigt.

– Karln tog flickan och flaskan och gick! Det är så svenskt.

Han utnyttjade rikedom­ens magi. Att låta sig bestjälas var också en form av maktutövning.

Planet landar. Mannen bredvid mig tar ner sina skor. När jag vet vem han är får rörelserna ny betydelse. Kanske är försiktigheten med kläderna ett eko från miljardärens enkla barndom.

Flygvärdinnan pinnar i väg för att hämta hans kavaj som hon hängt upp så att den inte ska skrynklas.

Följ ämnen i artikeln