Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Att resa med militären kräver tålamod och koll

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Torsdag:

Resan till Bagdad börjar på en icke officiell amerikansk militärbas bestående av tält och några hangarer. (Får dock inte berätta några detaljer.)

Fotografen Mats Strand och jag ska försöka komma med ett flygplan som ingen vet när det skulle gå. Ja, ni fattar. Att resa med militären kräver stort tålamod och koll på pappren. Byråkratin är grym och innebär en ständig vandring mellan stämplar och ifyllande av formulär.

FREDAG:

Flyger i ett litet trupptransportplan sittande på en bänk av tältduk. Försöker sova men skyddsvästen skaver i ryggen och jag är inklämd mellan beväpnade, fullt utrustade soldater.

En soldat vid namn Eliason möter oss på Bagdads flygplats.

Vi väntar, i timmar. Äter spagetti med ostsås i en enorm matsal. Tar en dusch, vilket är underbart. Pratar med en kapten från Alaska som desarmerar vägbomber, flera soldater i hans enhet har blivit skadade.

Till slut kommer vår transport. Anländer till Gröna zonen mitt i natten. I koalitionens presscenter finns ett rum med fem sängar, i två av dem ligger mina kollegor Urban Hamid och Martin von Krogh. Får sova fyra ljuvliga timmar.

LÖRDAG:

Vi ska vara inbäddade och jag har bekymrat mig för ackrediteringen, utan den går det inte att arbeta. Ickeamerikanska journalister kan få vänta upp till tre dagar på att bli godkända. Jag har laddat med argument för varför vi måste ha våra presskort snabbt. Får dock min ackreditering med en gång.

Fotograf Mats får däremot vänta. Det kan bli ett problem. Upptäcker att datorn jag fått har slutat att fungera. Mats försöker reparera den just nu medan jag skriver på hans.

Pressrummet hos CPIC, Coalition press and information center,är möblerat med tre våningssängar, två soffor, ett skrivbord med en dator som har internetuppkoppling samt ett kylskåp.

Två amerikanska journalister sitter och skriver på sina laptops, Urban och Martin är ute på jobb.

Plötsligt börjar folk ställa fram mat. Det har varit presskonferens för irakiska medier och rummet fylls med kollegor. Äter kyckling med ris, knyten med kött och sallad.

Johanne Hildbrandt

Följ ämnen i artikeln