Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vi är hundar som sträcker nosen dit husse pekar

Apropå mänskliga rättig­heter finns ett land som ­genomlider en orgie av ­avrättningar, tortyr, godtyckliga frihetsberövanden, hemliga fängelser med fångar som inte delgivits några anklagelser, mord på journalister och jurister och, självklart, förföljelse av ­homosexuella.

Cirka 130 avrättade hittills i år, de flesta för terrorism, ett brott som inte nödvändigtvis innebär mord utan även skadegörelse av offentliga byggnader. Lagstiftningen är så vag att fredliga ­demonstrationer kan klassificeras som terrorbrott, ­påpekar organisationen ­Human Rights Watch.

Det händer att säkerhetsstyrkorna gör stora svep och syr in flera hundra personer, misstänkta för terrorism ­eller politiska brott.

Förra året avkunnades minst 291 dödsdomar, fler än Irans 156 eller Saudi­arabiens i sammanhanget blygsamma nio.

Landet ligger i Mellan­östern men är inte den notoriska skurkstaten Syrien som är modest i sammanhanget. Den verkställde 17 avrättningar 2010. Iran är värst med minst 437 avrättningar 2011 men sedan ­kommer landet jag skriver om, där hängningarna tagit ­sådan fart att de lär nå iranska höjder redan nästa år om utvecklingen fortsätter.

Varför har västvärldens ­ledare inte protesterat mot blodsfesten?

Varför har USA inte hotat med repressalier, stängda bankkonton för landets ­ledare, internationell isolering, bombningar och om nödvändigt invasion? Fri­heten och den mänskliga värdigheten måste försvaras!

Det beror på att USA ­redan invaderat landet, ­infört demokrati och frihet – hurra! – och just tagit hem ­sina styrkor.

Landet är Irak.

Om utvecklingen i denna olyckliga nation får vi inget veta eftersom nyhetsförmedlingen följer storpolitiken.

När den amerikanske presidenten säger att Iran, USA:s fiende sedan 1979, är världens viktigaste fråga så blir Iran den viktigaste frågan. Då följer västvärldens ledare efter, och strax kommer medierna rantande med analyser, spekulationer och för­fasanden.

Vi är hundar som sträcker nosen ditt husse pekar.

Donk! låter det när ­falluckan öppnas under den dömde.

Använder de fortfarande svarta huvor av rent ­italienskt linne som på ­Saddams tid? Är repen lika grova?

Donk!

Luckan öppnas men ljudet tränger ­inte ­utanför dödskammaren.

Följ ämnen i artikeln