Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Arbetarklass - snobbtitel för rika

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Modeskribenten Ebba von Sydow tycker att hon tillhör arbetarklassen. Detta meddelade hon i en intervju i P1. Visserligen är hennes far skeppsmäklare och hennes mor läkare, men de har alltid slitit hårt i familjen, jobbat minst 60 timmar i veckan - och därför tycker Ebba att hon förtjänar sitt epitet.

Om detta brydde sig ingen tills Marita Ulvskog tog upp påståendet i sitt tal i Almedalen. Ebba, i sin tur, kontrade med att Ulvskog tjänade 89000 kronor i månaden och därmed tillhörde politikerklassen.

Knivarna vässas. Kommer det att bli Ulvskog eller Ebba von Sydow som drar på sig snickarbyxorna och sjunger "a working klass hero is something to be" i kör med kpmlr:arna? Spänningen är olidlig.

Att klasstillhörighet har något att göra med hur mycket man arbetar är naturligtvis nonsens, däremot är det en realitet för merparten av landets befolkning.

Enligt en undersökning gjord av Lena Karlsson på universitetet i Umeå ansåg 30 procent av de 4000 tillfrågade att de tillhörde arbetarklass, 40 procent ansåg att de var medelklass och 8 procent var övre medelklass. De tillfrågade var också överens om att det var den övre medelklassen som bestämde.

Märkligt då att någon försöker sno åt sig epitetet

arbetarklass.

Men L, en grovarbetare med fem barn, tycker att det inte är lönt att bry sig om vare sig Marita Ulvskog eller Ebba von Sydow. De lever ju

i sina världar.

- Den som aldrig behövt vända på slantarna kan inte fatta hur det är, säger hon.

Att tillhöra arbetarklassen handlar om att jobba sönder kroppen men vara livrädd för att bli sjukskriven eller arbetslös för då kraschar ekonomin huset måste säljas.

I det läget är det väldigt långt till någon som tycker det är viktigt med vilket märke det är på skorna. Och Ulvskog är lika ointressant, sossarna är inte längre något arbetarparti, tycker L.

- Någonstans försvann solidariteten, alla är så rädda, man tiger av rädsla för att

förlora jobbet, säger hon.

Jepp, rädsla och oro är verklighet för fler än man tror och då har jag inte ens nämnt de arbetslösa och sjukskrivna, landets underklass.

Sverige består av många världar och klyftorna mellan dem verkar bara blir större. Allt medan Ebba von Sydow kallar sig arbetarklass, moderaterna säger sig vara ett arbetarparti och sossarna har fallit i koma.

Ur led är tiden.

Tur att Iron Maiden spelar

i Göteborg. De är i alla fall i en riktig klass för sig.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln