Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Harris gjorde inte bort sig – men vann inga nya väljare

Det var inte precis en skjutjärnsintervju vi fick bevittna.

Men Kamala Harris gjorde inte bort sig. Vilket var det allra viktigaste sett med demokratiska ögon.

Hon stötte inte bort några väljare men fick kanske inga nya heller.

Inför CNN-intervjun rådde en nästan febrig förväntan. Det skulle bli första gången som presidentkandidaten Kamala Harris lät sig intervjuas av en journalist. Sedan Biden drog tillbaka sin kandidatur har hon inte ens gett någon presskonferens där journalister kunnat ställa kritiska frågor.

I förhållande till förväntningarna blev Intervjun något av ett västgötaklimax. Som när man väntat länge på någonting och när det väl händer känns det som; var det inte mer än så här?

CNN:s Dana Bash var nästan överdrivet snäll i sina frågeställningar. Hon pressade egentligen aldrig Kamala Harris på några svar. Det var mer som en mysig stund framför brasan är grillning i heta stolen.

Men för Kamala Harris var det här ett test som hon måste passera. Ett av många de närmaste månaderna.

Både neutrala bedömare och motståndarna påpekade ständigt att hon inte fått möta några kritiska frågor så här långt och menade att hon medvetet undvek att låta sig intervjuas av rädsla för att göra bort sig och bryta framgångsvågen hon surfat på.

Nu har Kamala Harris gjort sin första intervju som presidentkandidat och hon gjorde i vilket fall inte bort sig. Även om det inte heller var någon hejdundrade succé.

Hon såg förvånansvärt avslappnad ut. Svarade lugnt och saklig. Brusade aldrig upp eller visade ilska mot intervjuaren. Log ofta.

Men hon var inte överdrivet tydlig.

Priskontroller

På den första frågan vad hon skulle göra dag ett i Vita huset om hon blev vald svarade Harris vagt att hon skulle hjälpa medelklassen. Men exakt hur är fortfarande mestadels höljt i dunkel.

Hon upprepade sin idé om att införa priskontroller på mat men utan att på något sätt specificera hur det skulle gå till.

När CNN:s reporter undrade varför Harris inte genomfört de här sakerna under sina snart fyra år som vicepresident skyllde Harris vagt på ”att vi var tvungna att fixa ekonomin först”.

Harris har tidigare fått kritik för att hon flipp-floppat i en rad frågor, anpassat sig för att vinna flera väljare. När intervjuaren tog fracking, en kontroversiell metod att utvinna gas och olja, som exempel erkände Harris att hon bytt fot men hävdade att hon gjorde det redan när hon blev Bidens vicepresidentkandidat 2020.

Hon var tydlig med att hon nu accepterar fracking. Men upprepade många gånger att ”mina värderingar har inte ändrats”.

I Gaza-frågan försökte hon gå en balansgång mellan Israels och palestiniernas intresse. Hon upprepade kravet på en tvåstats-lösning. Men hon hade inga tankar på att införa något vapenembargo mot Israel för att tvinga fram en vapenvila.

I mångt och mycket framstod det som att Harris tänker fortsätta med mycket av Bidens politik. Med henne vid rodret blir det inga banbrytande förändringar. Åtminstone tänker hon inte avslöja några sådana i förväg.

Kamala Harris och Tim Walz i intervju med CNN
Intervjun med CNN:s Dana Bash spelades in på ett kafé i Savannah, Georgia, i förväg.

Nästa utmaning

Bredvid sig hade Harris sin vicepresidentkandidat, Minnesotaguvernören Tim Walz. 

Han satt mest tyst och nickade och fick bara ett fåtal frågor så man kan undra varför han överhuvudtaget var där.

Kanske ville hon introducera dem som ett team. Kanske kände hon behov av stöd.

Harris skyllde den svåra återhämtningen efter pandmin på sin motståndare Donald Trumps i hennes mening usla hantering. Men i övrigt var den 27 minuter långa intervjun nästan helt fri från attacker mot Trump. Det var nästan så att hon ignorerade honom, en del i taktiken att förminska och förlöjliga Trump.

När hon fick frågor om att Trump ifrågasatt att hon först nu börjat identifiera sig som svart log Kamala Harris och sa ”nästa fråga, tack”.

Det var uppenbart att hon inte ville stöta bort osäkra republikanska väljare genom att gå på offensiven mot Trump.

I stället gav hon beskedet att hon mycket väl kunde tänka sig att tillsätta en republikan som minister i sin regering, ifall hon vinner.

För Harris är det viktigt att få med sig de republikanska väljare som stöttade den mer moderata kandidaten Nikki Haley i primärvalen. Särskilt i vågmästarstaterna.

Den här intervjun kommer inte att ge några större avtryck i historien men nu är den avklarad. Hon behöver göra betydligt fler men nu kan kritikerna inte längre säga att hon inte vågar möt journalister utan ett på förhand skrivet manus.

Nästa test blir debatten mot Donald Trump den 10 september.

Följ ämnen i artikeln